Zelfdiscipline trainen

Zelfdiscipline trainen

Zelfdiscipline trainen

Of je nu pokerspeler bent, topsporter of op een andere manier wilt presteren, veel mensen lopen in hun carrière ertegenaan dat ze graag hun zelfdiscipline willen trainen. Maar wat is zelfdiscipline eigenlijk en kun je het wel verbeteren? 

In deze blog lees je er alles over en kun jij aan de slag met jouw discipline!

zelfdiscipline verbeteren

Wat is (zelf)discipline?

Als we kijken naar de definitie van discipline betekent het: ‘Het naleven van bepaalde regels en gedrag’.

Zelfdiscipline betekent in diezelfde lijn het naleven van onze eigen zelfopgelegde leefregels en gedrag. Met het opleggen van zelfdiscipline trainen we onszelf hierin. Zelfdiscipline wordt gezien als een ‘soft skill’ wat betekent dat het niet voorbehouden is tot één onderdeel van ons leven, maar dat we het in meerdere onderdelen kunnen toepassen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een gezondere leefstijl, meer productiviteit of andere doelen najagen. Hiervoor kunnen we wel wat hulp gebruiken!

Nieuwe gewoonte

Als we een nieuwe, gezonde gewoonte willen creëren, is zelfdiscipline vereist. Ons brein moet namelijk hard werken om nieuwe neurale paden aan te leggen zodat nieuwe connecties gelegd worden en dit in ons systeem komt. Visualiseren kan hier bijvoorbeeld ook goed bij helpen. Het duurt gemiddeld zo’n 60 dagen voordat we een nieuwe gewoonte hebben gecreëerd. Tot die tijd moeten we veel verleidingen zien te weerstaan en hebben we zelfdiscipline en wilskracht nodig, waarover later meer.

Stoïcijnen zelfdiscipline verbeteren

Stoïcijnen bij de Oude Grieken en Romeinen

Er werd duizenden jaren geleden al gefilosofeerd over wat zelfdiscipline nou eigenlijk inhoudt en wat het nut ervan is. Marcus Aurelius, een Romeinse keizer, was bijvoorbeeld aanhanger van het Stoïcisme, waar zelfdiscipline een grote rol in speelt. 

"You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength."

Wilskracht en discipline

Wilskracht speelt een grote rol bij het verbeteren van je zelfdiscipline, maar het is niet hetzelfde. Met zelfdiscipline ben je grenzen aan het verleggen en met wilskracht probeer je binnen die nieuwe grenzen te blijven. Wilskracht heb je nodig om niet terug te vallen in je oude gedrag bijvoorbeeld.

Wilskracht is een spier die je kunt versterken. Door veel te oefenen, genoeg resources te hebben, het inzetten van mentale vaardigheden en door ‘m af en toe wat rust te gunnen slaag je daar het beste in!

Delay of gratification

Één van de mechanismen die een rol spelen bij het verbeteren van onze zelfdiscipline heet delay of gratification. Het uitstellen van onze beloning. In hoeverre zijn wij in staat om onze wilskracht in te zetten en te wachten met onze beloning als we ook zouden kunnen kiezen voor de gemakkelijke weg. Dit is een deels erfelijke eigenschap en onderzoek heeft laten zien dat mensen die op vroege leeftijd al moeilijkheden hadden met het uitstellen van hun beloning, zijn minder succesvol op latere leeftijd. The Marshmallow Test is een exemplarisch experiment waarin dit getest wordt.

3 tips om je zelfdiscipline te trainen

Nu je genoeg informatie hebt gekregen over wat zelfdiscipline is, is het tijd om wat tips mee te geven om jouw zelfdiscipline te trainen zodat je zelf aan de slag kunt.

 

1. Commit aan je doelen

Zorg ervoor dat als je bezig bent om je doelen te bereiken, je dan ook commit aan die doelen. Stel anderen op de hoogte dat je bezig bent om jouw droom achterna te gaan of vind iemand anders met vergelijkbare doelen zodat jullie elkaar scherp kunnen houden. Een andere manier is dat je jouw doelen op een prominente plek hangt, bijvoorbeeld op je spiegel of op je laptop zodat je er vaak bewust mee bezig bent.

 

2. Prioriteiten op een dag stellen

Maak op een dag een lijst met prioriteiten. Wat wil je absoluut gedaan hebben die dag? Zorg er hierbij voor dat de voor jou minst interessante of saaiste klus bovenaan je lijstje komt te staan en je die als eerste doet. Op die manier kweek je de discipline om de moeilijkste dingen aan het begin van je dag uit te voeren zodat je minder een beroep hoeft te doen op je wilskracht en zelfdiscipline aan het einde van de dag, wanneer je minder energie hebt.

3. Zelfspraak (cool vs hot)

Zelfspraak is een mentale vaardigheid die je kunt gebruiken om effectiever te worden in het bereiken van je doelen, maar ook om je zelfdiscipline te verbeteren. Gedachtes die je hebt kun je namelijk sturen. Op momenten dat je het zwaar hebt en je echt diep moet gaan om je discipline en je wilskracht te verbeteren kunnen de emoties (hot) de overhand krijgen in onze denkpatronen. Door een beroep te doen op onze rationele (cool) gedachtes kunnen we onze emotionele impulsen laten afkoelen en zo door te zetten om onze doelen te bereiken.

Zo kun je tegen jezelf zeggen dat als je nu doorzet je een volgende stap maakt in je ontwikkeling. of dat je nu niet mag opgeven, want je bent er bijna.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *