Wat doet een mentalcoach eigenlijk?
Iedereen die aan topsport doet weet wat een fysieke trainer doet en hoe je als sporter fysiek beter wordt. Maar wat doet een mentalcoach eigenlijk en wat betekent het om mentaal sterker te worden? In dit blog neem ik je mee in mijn wereld als mentalcoach en hoe je als topsporter niet alleen fysiek het maximale uit jezelf kunt halen, maar ook op het gebied van mindset!
Wat is mental coaching?
Mental coaching is meer dan alleen maar een paar gesprekken voeren. Het gaat om systematisch veranderingen aan te passen aan denk-, gevoels- en gedragspatronen die in de weg kunnen staan van een optimale sportprestatie. Als mentalcoach ben ik veelal bezig deze patronen aan de oppervlakte te krijgen en ervoor te zorgen dat de sporter deze op termijn zelf gaat herkennen en weet hoe hij of zij deze kan tackelen.
Mentale vaardigheden aanleren
Dit doe ik door hen verschillende mentale vaardigheden aan te leren. Dit zijn vaardigheden die, net als fysieke, tactische of technische vaardigheden te trainen zijn waardoor je als topsporter beter met tegenslag leert omgaan. Je kunt hierbij denken aan vaardigheden als doelen stellen, visualiseren, zelfspraak, focus behouden en ontspanningstechnieken.
Op het moment dat deze vaardigheden zijn aangeleerd en de sporter over genoeg zelfreflectie beschikt kan hij of zij zelf patronen gaan zien en bezit hij of zij de tools om met deze mentale vaardigheden aan de slag te gaan! Dan zit mijn taak erop en laat ik de sporter langzaam los. Gemiddeld heb ik daar zo’n 8 tot 14 sessies voor nodig, maar de ervaring leert dat sommige sporters langer nodig hebben.
Hoe ziet een traject bij mij als jouw mentalcoach eruit?
Voorbereiding en intake
Voordat we onze eerste sessie inplannen beginnen we met het plannen van een kennismakingsgesprek. Aan de hand van dit eerste gesprek breng ik een advies uit hoeveel sessies ik denk dat er nodig zijn om jou mentaal sterker te maken! Na dit advies maak jij uiteindelijk een beslissing.
We beginnen met de intake, een eerste mental coaching sessie van ongeveer een uur tot 75 minuten. Hierin willen we jouw mentale uitdagingen in je sport goed in kaart brengen. Waar staan we nu en waar willen we heen. We zorgen dat we onze doelen heel helder geformuleerd hebben.
Het traject met mij als mentalcoach
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt en dat je dat wilt verbeteren. Dan zoeken we uit hoeveel zelfvertrouwen je nu hebt en hoeveel zelfvertrouwen je zou willen hebben en wanneer. Hoe we dat meten? Dat is meestal in mijn vak een kwestie van gevoel! Op basis van een score van 1 tot 10 geef jij aan hoeveel je nu scoort en hoeveel je wanneer zou willen zijn verbeterd hierin.
Dat wordt het startpunt en wordt ons meetinstrument om te kijken of en hoeveel progressie we boeken onderweg. Natuurlijk kunnen doelen veranderen, maar dit helpt natuurlijk wel om richtlijnen en helderheid te schetsen. Vervolgens gaan we wekelijks aan de slag met procesdoelen om ervoor te zorgen dat dit verbeterdoel van jou bereikt kan worden. De sessies die volgen op de intake duren meestal tussen de 50 minuten en 1 uur.
Halverwege kijken we hoe het gaat met ons verbeterdoel en passen we waar nodig onze koers een beetje aan. Vervolgens gaan we weer aan de slag met wekelijkse procesdoelen en aan het einde van het traject reflecteren we opnieuw op de verbeterdoelen. Dit is het moment waarop we besluiten of jij genoeg in staat bent om jouw eigen mentale toolbox in te zetten of dat je nog wat extra sessies nodig hebt.
Waarom is mental coaching belangrijk?
Uiteindelijk zit het grootste verschil in het hebben van een mentalcoach in het omgaan met tegenslag. Toegegeven, het lukt sommige sporters om de weg naar het aanleren van mentale vaardigheden zelf te vinden, maar met een mentalcoach bewandel je dit pad een stuk sneller. Je kunt het dus zien als een shortcut naar beter omgaan met tegenslag.
Deze tegenslag kan ‘m in allerlei aspecten van de sport zitten. Gebrek aan zelfvertrouwen door het uitblijven van succes, jezelf een te hoge druk opleggen waardoor je niet meer kunt ontspannen en je lichaam lijkt te blokkeren, het lukt je niet om structuur aan te brengen in je carrière, of je emoties niet onder controle kunnen krijgen.
Op het moment dat je met een mentalcoach aan de slag gaat, zul je zien dat je deze uitdagingen in een veel hogere versnelling kunt oplossen dan wanneer je ze zelf of met een algemene trainer wilt aanpakken.
Dat is het grootste belang van een mental coach!
Eerste stap om met mental coaching aan de slag te gaan
Een mooie eerste stap om met mentalcoaching aan de slag te gaan is door het downloaden van mijn e-book. Ook al is dit e-book specifiek geschreven voor wielrenners kun je er als sporter in een andere tak ook zeker veel van opsteken.