Tilt in poker frustratie

Tilt in poker: 3 mentale tips om er van af te komen

Tilt in poker: 3 mentale tips om er van af te komen

Tilt in poker, iedere speler komt dit vroeg of laat wel een keer tegen tijdens een sessie. Je kunt tijdens je A-game de beste speler ter wereld zijn, op het moment dat tilt om de hoek komt kijken gelden er andere wetten en regels. Je bevindt je op dat moment in een andere realiteit, een ander primitief universum. Hier word je als een klein zielig visje opgegeten door de haaien die het hoofd koel kunnen houden. Gelukkig ben je niet hulpeloos en zijn er manieren om beter om te kunnen gaan met tilt in poker. Daar is deze blog voor bedoeld.

Wat is poker tilt?

De huidige definitie van poker tilt komt van de flipperkasten uit de arcade hallen en was een manier om de flipperkasten te behoeden voor schade berokkend door spelers die niet tegen hun verlies konden. Omdat ze geen controle hadden over hun emoties begonnen zij de flipperkasten te slaan en meppen uit woede en frustratie. Als straf verloren zij hun mogelijkheid om opnieuw te spelen en verloren zij hun levens. Zonde van je geld lijkt toch?

Als we dit vertalen naar poker is dit niet veel anders. Tilt als term in poker wordt gebruikt om een staat van emotionele onrust en slechte besluitvorming te beschrijven. Op het moment dat je een slechte run hebt kunnen emoties de overhand krijgen. Dit kan resulteren in irrationele beslissingen en het nemen van te veel risico nemen, wat in de regel altijd lijdt tot een nog slechtere run en nog meer frustratie. Het is een glijdende schaal die je moet leren herkennen, erkennen en waar je maatregelen tegen moet treffen. 

Tilt in poker

7 vormen van tilt

Er zijn heel veel vormen van tilt, maar Jared Tendler heeft de belangrijkste 7 vormen beschreven in zijn boek: The Mental Game of Poker. Hieronder leg ik kort uit wat ze betekenen, maar onthoud: dit is slechts het topje van de ijsberg.

Running bad tilt

  • Running Bad tilt is de meest voorkomende vorm van tilt en wordt door sommige gezien als onvermijdelijk onderdeel van het spel (wat overigens niet waar is). Toch is niets is zo frustrerend dan dag-in-dag-uit aan de (online) tafels te gaan zitten en bad beat achter bad beat te krijgen en suck-out na suck-out. Running bad tilt kan zich uren, dagen, weken, maanden achtereenvolgens opstapelen zonder dat je het door hebt. Het grote probleem hier is dat de emotie van de vorige dag nog niet verwerkt kan zijn. Hierdoor is er de volgende dag soms maar één kleine trigger nodig om je in één klap weer naar de emotionele staat van de dag ervoor te krijgen met bijbehorend running bad tilt. Probeer die cirkel maar eens te doorbreken.

Hate-losing tilt

  • Variance is part of the game, daar moet je mee kunnen dealen. Verliezen is nooit leuk en hoe graag je het ook zou willen, je kunt je er emotioneel nooit helemaal van loskoppelen. Het vergt behoorlijk wat mentale hardheid om in een snelkookpan van emoties die online grinden vaak is om hier mee om te kunnen gaan. Verlies na verlies na verlies kunnen klap na klap jouw emotionele muur breken. Als je maar lang genoeg blijft slaan komt er een moment dat je breekt. Dan kan het kaartenhuis dat jouw preflop range heet letterlijk in elkaar storten en sla je op hate-losing tilt.

Injustice tilt

  • Injustice Tilt gaat over een gevoel van onrecht, zoals de naam al aangeeft. Je hebt voor de honderdste keer vandaag een bad beat om je oren gekregen door de grootste vis aan tafel met een VPIP van 80. Je begint jezelf te vertellen dat de client rigged is en dat het gewoon echt niet meer fair is wat hier gebeurt. Je solide pokerplan wordt langzaam maar zeker uit het raam gegooid en je begint steeds minder helder na te denken over de huidige hand en meer en meer over manieren hoe je nu weer genaaid gaat worden door ’the universe’.

Mistake tilt

  • Mistake tilt is een vorm van tilt die vaak wordt gemaskeerd door andere oorzaken die voor tilt zorgen zoals bad beats en slecht runnen. Het maken van fouten is ook iets wat niet vaak wordt besproken door pokerspelers en kan daardoor onopgemerkt blijven als oorzaak om te tilten. Alleen wanneer je hier directe vragen over stelt kunnen pokerspelers tot de realisatie komen dat dit een oorzaak kan zijn voor tilt en kan het aan de oppervlakte komen.

Revenge tilt

  • Revenge tilt: Wanneer je het gevoel hebt dat iemand zojuist op jouw ego is gaan staan aan de pokertafel door na jouw tank-fold op de river zijn 72o open te gooien dan kan dit emotioneel veel met je doen. Het blijft vaak niet enkel bij het maken van een notitie en het complimenteren van de villain. Diep van binnen kun je koken, misschien zelfs op de oppervlakte. Het willen nemen van wraak zorgt er vaak voor dat je je ranges en jouw game volledig uit het raam gooit en compleet ontspoort. Deze vorm komt vaker live voor, dan online.

Entitlement tilt

  • Entitlement tilt heeft zijn wortels in een gevoel van recht hebben op een pot op basis van het hebben van meer ervaring, slimmer zijn en een gevoel van superioriteit over de villain. Dit is de classic Phil Hellmuth tilt. Hij heeft namelijk het idee dat zijn prestaties uit het verleden hem het recht geven elke pot te winnen, onafhankelijk van zijn huidige spel. 

Desperation tilt

  • Desperation Tilt is misschien wel de gevaarlijkste en meest schadelijke vorm van tilt en kan extreme vormen aannemen. Het constant checken van jouw financiële resultaat van de dag, actie aan de tafel forceren buiten je ranges, omhoog gaan in stakes, tot het wanhopig boven je bankroll spelen om het verlies van de dag toch nog in te perken. Resultaat? Nog slechtere resultaten, schaamte, het niet onder ogen durven komen van jouw acties tot het verdringen van de herinneringen aan deze sessies.
Tilt in poker frustratie

3 tips om tilt te verminderen aan de pokertafel:

Voor elke vorm van tilt een eigen aanpak

Elke vorm van tilt is anders. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat je soms met meerdere tilts tegelijk te maken krijgt. Het is dus niet altijd eenvoudig om erachter te komen met welke vorm jij te dealen hebt. Een ander obstakel die mensen in het algemeen moeten zien te overwinnen is zelfreflectie. Mensen hebben de neiging om zichzelf hoger in te schatten dan de werkelijkheid doet vermoeden. Pokerspelers zijn deze eigenschap niet vreemd. Het spelen van te hoge stakes, fouten bagatelliseren, eigen spel en emoties niet goed kunnen analyseren en beslissingen achteraf goedpraten. Op het moment dat er emoties in het spel komen en je op tilt dreigt te slaan worden dit soort neigingen alleen maar erger. In een andere blog zal ik op het voorkomen en verminderen van verschillende vormen van tilt in poker ingaan. Hieronder volgen algemene tips.

1. Bewustwording van emoties en gedachten

Welk verhaal vertel jij jezelf na het winnen van een grote hand? Welk verhaal vertel jij jezelf na het verliezen in een belangrijke spot? Het herkennen en erkennen van jouw eigen gedachtepatronen aan de pokertafel is een mooi doel om aan te werken. Noteer tijdens een sessie eens welke emoties en gedachtes er door je heen gaat bij het winnen of verliezen van een grote spot. Op die manier creëer je een stukje zelfreflectie en weet je waar je 

2. Buikademhaling

Ademhaling, zo simpel maar toch zo krachtig. De manier waarop je ademhaalt aan de pokertafel bepaalt of je fysiek en mentaal in de herstelmodus staat of aan het werk bent. Haal je lang en diep adem vanuit de onderkant van je longen (buikademhaling) verkeer je in herstelmodus. Haal je kort en oppervlakkig adem, bereid je je lichaam en geest voor om ten strijde te trekken (fight, flight freeze). De spanning in je lichaam bouwt op en ook je emoties worden intenser, niet ideaal in poker. 

3. Zelfspraak toepassen

Zelfspraak is het intern voeren van een gesprek. Iedereen doet het elke dag automatisch. Dat kan in positieve zin zijn of in negatieve zin. Naast dat het automatisch gaat kun je het ook bewust toepassen. In mijn praktijk noem ik zelfspraak een mentale vaardigheid. Een skill die je kunt trainen en waar je, met oefening, steeds beter in kunt worden. Tendler noemt dit in the mental game of poker ‘injecting logic’ om ‘mental muscle’ op te bouwen. Dat kan op twee manieren, namelijk positief of instructief. Positieve zelfspraak is jezelf moed inspreken en jezelf oppeppen. Neem een zin of een quote die jij kunt gebruiken om die logica te injecteren op moeilijke momenten aan de tafel: ‘Vandaag zit het niet mee, ik moet gefocust blijven om mijn verlies te beperken‘ bij een bad run. Bij instructieve zelfspraak ben je als het ware je eigen coach. Als je bijvoorbeeld weet dat je preflop calling range op het moment dat je gaat tilten veel wijder wordt, zorg er dan voor dat je zelfspraak daarop gefocust is: ‘Blijf bij je preflop calling range, het is maar één bad beat‘ bij een bad beat. Het is hierbij van belang dat je dit niet ter plekke bedenkt zodra je een bad beat om je oren krijgt, maar vooraf voor jezelf genoteerd hebt (desnoods op een post it op je scherm) en het moment herkent waarop je het kunt gaan toepassen.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met het verbeteren van hun mindset aan de pokertafel. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *