Mental coach neuronen

The poker mindset lab

The poker mindset lab

We schrijven 3 januari 2024, ik ben vandaag op pad met het Pokerstudie team om het nieuwe jaar goed te beginnen. We hebben zojuist een padelclinic achter de rug en ik ga uitgeteld op een stoel aan de bar zitten. Ik bestel een blauwe aquarius, kijk om me heen en zie sommige teamleden zich nog altijd stevig in het zweet werken. 

Ik ben blij dat ik zit en open mijn telefoon. Zojuist heeft iemand het contactformulier op deze website ingevuld en ik bekijk het bericht. Ene Daniel Carter zou graag met me in contact komen. Hij stelt zich voor als mental coach en poker coach en heeft mijn profiel op Ultimate Poker Coach gevonden. Hij blijkt in Nederland te wonen en een week later spreken we af voor een koffietje in Utrecht.

The poker mindset lab mental coach

Mental coach

Er is direct een klik, vanaf het moment dat we kennismaken lijkt het alsof we exact dezelfde dingen leuk vinden en vergelijkbaar in het leven staan. We komen er enkele maanden later achter dat zelfs onze ouders dezelfde namen hebben. Het is dat we later op de dag allebei nog andere afspraken hebben staan, anders zouden we hier tot sluitingstijd gezeten hebben. We delen onze ideeën over mental coaching, onze achtergrond en aanpak met klanten. Als we gedag zeggen heb ik het gevoel dat we elkaar snel weer zullen spreken.

En dat klopt, niet veel later wil Daniel een zoomcall inschieten en ik heb al een voorgevoel waar dit over gaat. Hij zou graag willen samenwerken. In de weken die volgen bellen we veel en ontmoeten elkaar regelmatig live om te werken, maar vaak ook om een potje te golfen of in ieder geval een kaneelbroodje te eten. In die weken wordt The Poker Mindset Lab geboren.

Wat is The Poker Mindset Lab?

The Poker Mindset Lab of kortweg The Mindset Lab is een project van Daniel en mij waarbij we in 12 weken de mindset van professionele pokerspelers volledig onder handen willen nemen. Op deze manier willen we pokerspelers weer de controle teruggeven in hun pokercarrière. Het vertrouwen geven dat ze op de goede weg zijn en hun eigenwaarde niet laten afhangen van de resultaten die behaald zijn op die dag, maar een constant gevoel van zelfliefde laten ervaren.

Zorgvuldig hebben we de thema’s, structuur en opbouw van het lab ontwikkeld. Zo willen we secuur te werk gaan, het fundament blootleggen en opnieuw bekabelen. Dit doen we aan de hand van wetenschappelijke frameworks, persoonlijke ervaring en een open blik. Dit heeft geresulteerd in 5 verschillende thema’s die we willen aanpakken.

Daniel Carter mental coach

Structuur

Professionele pokerspelers zijn de belichaming van vrijheid. Zij hebben zich los weten te wrikken van de maatschappelijke normen over werk en werktijden en mogen geheel hun eigen tijden indelen. Speel jij het best in de ochtend? Ga je gang. Wil jij liever ’s middags spelen? Be my guest. Of slaap je liever uit en begin je na het avondeten pas en grind je door tot diep in de nacht. Ook goed. 

Het klinkt ideaal voor sommigen, maar de ervaring leert dat veel pokerspelers de discipline en wilskracht om hun dag structuur te geven ontbreekt. Dat is de reden dat we hier mee aan de slag gaan. Wat zijn de voordelen van een goede structuur op dagelijkse basis te hebben en hoe kun je dat het beste inrichten? Dat zijn onderwerpen die we hierin gaan bespreken en verbeteren.

Mental coach neuronen

Emotioneel gegrond blijven

Je niet laten meesleuren door de waan van de dag is voor pokerspelers meer dan voor welke topsporter dan ook één van de grootste uitdagingen. Een dag, een week, een maand misschien zelfs een jaar lang verliesgevend spelen heeft zo’n grote impact op je als professional, maar ook als mens. De andere kant van het spectrum is natuurlijk ook goed mogelijk. Hoe zorg je ervoor dat je na een grote score met beide benen op de grond blijft en je niet laat gek maken. Emotioneel gegrond blijven is hierin de sleutel.

Doelen stellen

Zonder een richting in jouw carrière drijf je maar wat rond en laat je je meewaaien met de wind die op dat moment waait. Doelen stellen is een mentale vaardigheid die getraind moet worden. Dit begint met een eindpunt, een moonshot goal of droomdoel. Waar kom je elke dag je bed voor uit, wat is jouw drijfveer? Om meer controle over je pokercarrière te ervaren is het stellen van de juiste verbeterdoelen en procesdoelen een cruciaal onderdeel. Dit gaan we dan ook uitvoerig behandelen.

Doelen stellen mental coach

Zelfbeeld

Het werken aan je zelfbeeld en je zelfvertrouwen heeft in de topsportwereld vaak te maken met een bepaalde identiteit. Jij identificeert je bijvoorbeeld als goede pokerspeler. Dat is onderdeel van een beeld dat je van jezelf hebt en dat geeft je vertrouwen. Je probeert dit beeld dan ook steeds opnieuw op te zoeken en te bevestigen. 

Op zich werkt dat, zolang dit bevestigd wordt. Als de resultaten namelijk goed zijn heb jij een goed zelfbeeld. Echter op het moment dat dit niet wordt bevestigd, omdat de resultaten niet goed zijn zul je zien dat ook je zelfbeeld verslechtert. Waar wij aan willen werken is dat jouw zelfbeeld in stand blijft door de identiteit als pokerspeler los te koppelen van jou als persoon. Zo hou je een gevoel van eigenwaarde ondanks verliesgevende dagen, weken en maanden.

Jezelf vergeven

Veel pokerspelers zijn zo ver gekomen in hun carrière door hun perfectionisme. Steeds weer willen verbeteren en optimaliseren. Dit heeft ze veel gebracht in hun leven, maar heeft vaak ook een donker randje. Het kan zomaar zijn dat je door deze drive naar perfectie fouten van jezelf bent gaan afstraffen en jezelf de grond in bent gaan trappen op momenten dat het niet lekker liep. Door te leren om jezelf te vergeven bij fouten zorg je ervoor dat je minder angstig wordt om fouten te maken en zul je werken aan je groeimindset

Wil je meer weten?

Bezoek dan onze website: pokermindsetlab.com en vul de Google forms in of plan direct een afspraak via Calendly. Je kunt mij ook via het contactformulier benaderen.

poker mindset professioneel pokerspeler

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers en topsporters met hun mindset. Als fanatieke amateur pokerspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verdelen op de individuele begeleiding van zowel pokerspelers als ambitieuze topsporters die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun carrière!

Klik hier voor de opties of plan een gratis kennismaking in

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *