Doelen stellen sportpsycholoog Utrecht

Sportpsycholoog Utrecht

Sportpsycholoog Utrecht

Als partner van NLsportpsycholoog ben ik de sportpsycholoog in de regio Utrecht. Ik begeleid ik (top)sporters en pokerspelers met het duurzaam presteren op het hoogste niveau in het midden van het land. In dit artikel zal ik je uitleggen over mijn werkwijze en welke onderdelen in mijn ervaring cruciaal zijn om mentaal sterker te worden om voor lange tijd op topniveau actief te zijn. Of je nu een ambitieuze topsporter bent, een langdurige blessure hebt, of een pokerspeler bent die bezig is de top te bereiken. 

Sportpsycholoog Utrecht

'Begin with the end in mind' - Stephen Covey

Waar ik tijdens mijn één-op-één coaching sessies altijd mee begin is het in kaart brengen van een droomdoel. Waar wil jij als topsporter of pokerspeler zijn over 5 of 10 jaar? De ambitie die je hier uitspreekt gaat een blauwdruk zijn voor de sessies die volgen. Wil je op de Olympische Spelen een medaille halen of wil je in het Nederlands team actief zijn over enkele jaren. Niet alleen geeft een droomdoel richting aan je dagelijkse trainingen en voorbereidingen, maar als je veel tegenslag ervaart in de aanloop (geloof me, dat ga je krijgen), dan kan het visualiseren van een concrete droom je door deze moeilijke periode heen te slepen. Visualiseren is net als het stellen van doelen een mentale vaardigheid. Een ander cruciaal onderdeel in de sessies.

Doelen voor lange, middellange en korte termijn

Zodra je je droomdoel hebt bepaald kunnen we dit gaan opknippen in kleinere onderdelen. Als jij naar de Olympische Spelen wilt over 6 jaar, wat wil je dan bereikt hebben over een jaar? Wat wil je bereikt hebben over een half jaar? Wat betekent dat voor de komende drie maanden? Wat betekent dat voor deze maand? Langzaam maar zeker reken je als het ware terug naar hapklare brokken. 

Resultaatdoelen

Resultaatdoelen werken het beste op de lange termijn, tot ongeveer een jaar vooruit in de tijd. Kort genoeg om in het vizier te hebben, maar ver genoeg om geen spanning en stress voor te hebben. Iedereen heeft hierin andere wensen en doelen. Onthoud hierbij dat je met deze doelen op schema wilt blijven liggen voor jouw uiteindelijke droomdoel. Stel dus ambitieuze doelen, maar maak ze niet onmogelijk.

Verbeterdoelen

Verbeterdoelen werken voor zolang je nodig hebt om beter te worden in een bepaalde vaardigheid. Stel je wilt je conditie verbeteren, hoe bepaal je dan dat je dit doel bereikt hebt? Met verbeterdoelen maak je dit concreet en zorg je ervoor dat je de stappen die je zet kunt bijhouden. Of het nu gaat om mentale vaardigheden, fysieke vaardigheden of technische vaardigheden uit jouw sport of aan de pokertafel.

Procesdoelen

Procesdoelen zijn de hoeksteen van lange termijn succes. Waar verbeterdoelen, resultaatdoelen en droomdoelen antwoord geven op de vraag wat je wilt bereiken, geven procesdoelen antwoord op de vraag hoe je deze doelen wilt gaan bereiken. Met het behalen van procesdoelen komen droomdoelen elke dag een stukje dichterbij. Procesdoelen zorgen voor een focus op de taak die je nu moet uitvoeren. Dit kan een focus op de techniek zijn, een mentale vaardigheid aanleren of focus op de tactiek. Bij procesdoelen kijk je altijd naar hetgeen je wel kunt beïnvloeden.

Doelen stellen sportpsycholoog Utrecht

Omgaan met tegenslag

Uiteindelijk zijn de eerder genoemde mentale vaardigheden een tool om om te gaan met tegenslag. Winnen is makkelijk, maar op het moment dat het allemaal niet mee lijkt te zitten tijdens je carrière dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Ik help je als sportpsycholoog in Utrecht met online één-op-één sessies bewust te worden van deze mentale vaardigheden. Vervolgens gaan we aan de slag om hiermee te oefenen en er beter in te worden zodat jij elke tegenslag die op je pad komt aankunt. Heb je veel last van wedstrijdspanning, last van een langdurige blessure of wil je gewoon vaker in de flow komen? Ik kan je hierbij helpen.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik ben sportpsycholoog in Utrecht. Ik begeleid topsporters en pokerspelers op mentaal vlak. Als topsporter of pokerspeler is het namelijk van cruciaal belang dat je niet alleen fysiek het beste uit jezelf wilt halen, maar je moet er ook voor zorgen dat je mentaal in topconditie bent. Vandaar dat ik over mentale vaardigheden zeg dat je die in de mentale sportschool moet blijven trainen anders verslappen ze. Schenk je er aandacht aan groeien ze, laat je het versloffen kun je steeds minder goed tegen tegenslag. Ben je geïnteresseerd in een kennismakingsgesprek waarin we de opties kunnen bespreken? Klik hieronder voor de opties.

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *