Sportpsycholoog Utrecht

Sportpsycholoog Utrecht, Amsterdam & Zuid Holland

Sportpsycholoog in Utrecht & Amsterdam

Ik heb als sportpsycholoog geen eigen praktijk en werk voornamelijk online, maar ik ben daarin heel flexibel. Als partner van NLsportpsycholoog ben ik namelijk de sportpsycholoog in de regio Utrecht, maar daarnaast werk ik ook vanuit Amsterdam. Ik begeleid (top)sporters en pokerspelers met het duurzaam presteren op het hoogste niveau met locaties in het midden van het land en vanuit de hoofdstad. 

In dit artikel zal ik je uitleggen wat een sportpsycholoog doet, wat mijn werkwijze is en welke onderdelen in mijn ervaring cruciaal zijn om mentaal sterker te worden om voor lange tijd op topniveau actief te zijn. Of je nu een ambitieuze topsporter bent, een langdurige blessure hebt, of een pokerspeler bent die bezig is de top te bereiken. 

Sportpsycholoog Utrecht, Amsterdam en Zuid-Holland

Wat doet een sportpsycholoog eigenlijk?

Er heeft lange tijd een taboe geheerst rondom sportpsychologen. Er moet iets mis met je zijn voordat je die stap zet toch? In onderstaande podcast bespreek ik met Jan Sleijfer van NLsportpsycholoog waarom dat per definitie niet waar is. Wat wij als sportpsycholoog doen is het trainen van de mentale vaardigheden van iedereen die het maximale uit zichzelf wil halen

Net zoals je als voetballer een fysieke trainer hebt die jou trainingen geeft om een betere speler te worden helpen wij met het mentale gedeelte. Dat kan zowel preventief zijn als curatief. Wij zijn van mening dat dit een cruciaal onderdeel is, waar nog altijd veel te weinig aandacht aan wordt geschonken in de sportwereld en pokerwereld. Maar er is hoop en het gaat al steeds beter. Een sportpsycholoog, mindset coach of mentale trainer zou wat ons betreft standaard op de club of bij een team aanwezig moeten zijn

'Begin with the end in mind' - Stephen Covey

Waar ik tijdens mijn één-op-één coaching sessies vaak mee begin is het in kaart brengen van een droomdoel of gewenst eindpunt. Waar wil jij als topsporter of pokerspeler zijn over 5 of 10 jaar? De ambitie die je hier uitspreekt gaat een blauwdruk zijn voor de sessies die volgen. 

Wil je op de Olympische Spelen een medaille halen of wil je in het Nederlands team actief zijn over enkele jaren. Niet alleen geeft een droomdoel richting aan je dagelijkse trainingen en voorbereidingen, maar als je veel tegenslag ervaart in de aanloop (geloof me, dat ga je krijgen), dan kan het visualiseren van een concrete droom je door deze moeilijke periode heen te slepen. Visualiseren is net als het stellen van doelen een mentale vaardigheid. Een belangrijk onderdeel in de sessies.

Doelen voor lange, middellange en korte termijn

Zodra je je droomdoel hebt bepaald kunnen we dit gaan opknippen in kleinere onderdelen. Als jij naar de Olympische Spelen wilt over 6 jaar, wat wil je dan bereikt hebben over een jaar? Wat wil je bereikt hebben over een half jaar? Wat betekent dat voor de komende drie maanden? Wat betekent dat voor deze maand? Langzaam maar zeker reken je als het ware terug naar hapklare brokken. 

Procesdoelen

Procesdoelen zijn de hoeksteen van lange termijn succes. Waar lange termijn, middellange termijn en droomdoelen antwoord geven op de vraag wat je wilt bereiken, geven procesdoelen antwoord op de vraag hoe je deze doelen wilt gaan bereiken. Met het behalen van procesdoelen komen droomdoelen elke dag een stukje dichterbij. Procesdoelen zorgen voor een focus op de taak die je nu moet uitvoeren. Dit kan een focus op de techniek zijn, een mentale vaardigheid aanleren of focus op de tactiek. Bij procesdoelen kijk je altijd naar hetgeen je wel kunt beïnvloeden.

Doelen stellen sportpsycholoog Utrecht, Amsterdam en Zuid-Holland

Omgaan met tegenslag en zelfvertrouwen

Uiteindelijk zijn de eerder genoemde mentale vaardigheden een tool om om te gaan met tegenslag. Winnen is makkelijk, maar op het moment dat het allemaal niet mee lijkt te zitten tijdens je carrière dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Ik help je als sportpsycholoog vanuit Utrecht & Amsterdam of met online één-op-één sessies bewust te worden van dit proces en je de tools aan te reiken die je nodig hebt.

Vervolgens gaan we aan de slag om hiermee te oefenen en er beter in te worden zodat jij elke tegenslag die op je pad komt aankunt. Heb je veel last van wedstrijdspanning, last van een langdurige blessure of wil je gewoon vaker in de flow komen? Ik kan je hierbij helpen. Op deze manier bouw je langzaam aan het verbeteren van je zelfvertrouwen, want dat is wat mij betreft het allerbelangrijkste als je wilt presteren. 

Locaties sportpsycholoog in Amsterdam & Utrecht

Zou je graag willen samenwerken en in het echt willen afspreken? Dat kan zeker. Ondanks dat ik geen eigen locatie heb voor mijn praktijk, huur ik voor face to face afspraken ruimtes af in Amsterdam & Utrecht. Op die manier kunnen we elkaar toch in het echt ontmoeten als jij daar voorkeur voor hebt. Hieronder kun je zien hoe we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen en ons eerste gesprek in kunnen plannen!

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik ben sportpsycholoog in Utrecht &  Amsterdam. Ik begeleid topsporters en pokerspelers op mentaal vlak. Als topsporter of pokerspeler is het namelijk van cruciaal belang dat je niet alleen fysiek het beste uit jezelf wilt halen, maar je moet er ook voor zorgen dat je mentaal in topconditie bent. Vandaar dat ik over mentale vaardigheden zeg dat je die in de mentale sportschool moet blijven trainen anders verslappen ze. Schenk je er aandacht aan groeien ze, laat je het versloffen kun je steeds minder goed tegen tegenslag. 

Ben je geïnteresseerd in een kennismakingsgesprek waarin we de opties kunnen bespreken? Klik hieronder voor de opties.

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *