poker mindset tilt

Poker mindset

Verbeteren van je poker mindset

Als pokerspeler krijg je veel tegenslag te verwerken. Suck-outs, bad beats, coolers en downswings. Om op de lange termijn succes te hebben als professionele pokerspeler moet je van goede huizen komen. Ten eerste moet je een fundamentele kennis van de theorie hebben en je aan kunnen passen aan de veranderende tendencies in jouw stakes. 

Je moet daarnaast ook de juiste poker mindset hebben om om te gaan met deze stress. Wanneer bepaal je dat jouw game niet goed genoeg is voor de stakes waarop je speelt en dat het niet meer ligt aan een mindere run? Die onzekerheid alleen al is voor sommige spelers voldoende om te besluiten hun ambities in de koelkast te laten of zelfs een andere hobby te zoeken. 

Als poker mindset coach help ik je met behulp van het aanleren van mentale vaardigheden om beter om te leren gaan met de verschillende soorten tegenslagen die inherent zijn aan poker, zodat jij dag in dag uit met zelfvertrouwen aan de pokertafel gaat zitten.

poker mindset ace of spades

Tilt in poker, kwestie van mindset?

Poker en met name online poker is een micro-universum en een snelkookpan waarin de hoogste bergen zich kunnen opvolgen met diepe dalen in enkele seconden. Probeer dan maar eens je hoofd koel te houden. 

Tilt is een fenomeen dat altijd op de loer ligt. In The Mental Game of Poker beschrijft Jared Tendler 7 vormen van tilt met elk een eigen oorzaak en oplossing. Voor nu is het even belangrijk om te onthouden dat tilt aan de pokertafel wordt veroorzaakt door die snelkookpan waarin er een beroep wordt gedaan op jouw mentale weerbaarheid

Hoe goed kun jij je aan je plan houden als er een stem in je hoofd steeds harder begint te schreeuwen dat je het roer aan je emoties moet overgeven in plaats van je ratio de koers te laten bepalen?

poker mindset tilt

Tip om tilt te verminderen aan de pokertafel:

Maak vooraf een implementatie intentieplan om je poker mindset te verbeteren

Wat je met een implementatie intentieplan doet is voorafgaand aan je sessie voor jezelf een situatie schetsen die je kunt gaan herkennen tijdens je game om tilt bij jezelf waar te nemen. Vervolgens zet je een intentie hoe je wilt dat je gedrag eruitziet in plaats van het gedrag dat je normaal gesproken zou vertonen. 

Stel, je zit diep in een MTT op GGpoker, zeg de laatste 15. Villain hit zijn 3-outer op de river na een preflop all in KK vs QQ. Jouw default gedrag zou kunnen zijn om je hoofd te schudden, op tafel te gaan slaan of te gaan schelden… of alle drie. 

Deze reacties zorgen ervoor dat je je emoties nog meer aanwakkert in je hersenen en de regio in je brein die zorgt voor structuur, plannen en die rationele beslissingen maakt minder actief wordt. Langzaam maar zeker kom je zo in een vicieuze cirkel terecht, waar je heel moeilijk nog uitkomt.

Op het moment dat je weet dat dit je standaard gedrag is, kun je hiervoor een implementatie intentie zetten: Als villain zijn 3-outer op de river na een preflop all in KK vs QQ hit, dan blijf ik mezelf moed inspreken door te zeggen dat ik de juiste beslissing heb gemaakt, of dat dit part of the game is, of dat ik de vorige 93,5 keer gewonnen heb.

Wat je hiermee doet is rationele gedachtes in je hoofd injecteren waardoor je de emotie op afstand houdt en ook de kans op tilt verkleint. Een bijkomend voordeel van een implementatie intentieplan zoals deze is dat je voor een heel exacte situatie een extra doel creëert die je kunt gaan nastreven tijdens je game. Niets geeft namelijk zoveel zelfvertrouwen als het behalen van doelen. Dit is een eerste mooie stap om je poker mindset te verbeteren! 

Wil je meer tips om tilt in poker te voorkomen?

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *