Sportpsycholoog online

Wat doet een mindset coach?

Wat doet een mindset coach?

Als je wilt slagen in een discipline is de juiste mindset onmisbaar voor duurzaam succes. Of je nu topsporter bent, een succesvolle business runt, als artiest het beste uit jezelf wilt halen of je een professioneel pokerspeler bent. De top bereiken en slagen in jouw vakgebied hangt af van dezelfde wetten en principes. Als mindset coach help ik je bewust worden van die wetten en principes zodat jij het beste uit jezelf kunt halen en kunt excelleren in sport, business, muziek of in poker. 

Begin with the end in mind

Mindset coach: Stellen van doelen in sport, business of poker

Het stellen van doelen, het liefst een grote droom waar je naartoe wilt werken is de eerste stap om te werken aan de juiste mindset. Waar wil jij over 5, 10 of 20 jaar zijn en wat wil je bereikt hebben? Deze stip aan de horizon gaat je op twee manieren helpen om richting te geven in jouw discipline. Ten eerste gaat deze droom of dit lange termijn doel het begin zijn van een blauwdruk voor de nabijere toekomst. Als ik over 5 jaar mijn droom hebben gerealiseerd, waar wil ik dan over 4 jaar staan? Waar wil ik over 2 jaar staan? Wat wil ik volgend jaar hebben bereikt. Wat betekent dit voor dit kwartaal? Hoe ziet deze maand eruit? Deze week? Morgen? Vandaag? Ten tweede gaat het visualiseren van deze droom je helpen door moeilijke momenten heen te loodsen.

Resultaatdoelen, verbeterdoelen en procesdoelen

Je droomdoel of moonshot goal kun je zien als het fundament van je ambities. Zodra je die hebt bepaald is het zaak om het vergrootglas te pakken en in te gaan zoomen. Een mooi startpunt hiervoor is te bepalen wat jij over 365 dagen bereikt wilt hebben. Handig hierbij is om met SMART doelen te werken. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Op die manier kun je over exact een jaar zeggen of je deze ambitie hebt kunnen waarmaken. Net als jouw droomdoelen is een lange termijndoel vaak een resultaatdoel: wat wil ik bereikt hebben? Vervolgens zoomen we nog wat verder in en gaan we kijken naar de komende drie maanden of deze maand. Een goede manier om jezelf hierin uit te dagen over deze periodes is door het stellen van een verbeterdoel: wat wil ik ten opzichte van nu verbeterd hebben? Net als een resultaatdoel stel je jezelf met een verbeterdoel de vraag wat je wilt bereiken, maar hierbij maak je heel duidelijk twee metingen. Waar sta ik nu en hoe zit de situatie er over een maand of over drie maanden uit? Zoomen we nog verder in dan komen we bij de details. Procesdoelen gaan over de vraag: hoe wil ik mezelf verbeteren? Deze doelen gaan over de korte termijn en kunnen zich specificeren op een week, een dag of slechts één enkele handeling! Ik ga uitgebreider in op deze soorten doelen in een blog die ik schreef voor Pokercity

Als mindset coach begin ik met het bepalen van jouw moonshot goals en werken we langzaam naar beneden tot we bij het proces aankomen. Waar ga je vandaag op letten om over 5 jaar op de Olympische Spelen te staan?!

mindset coach poker

Tips van een mindset coach

Het uitlijnen van droomdoelen en lange termijndoelen is zoals gezegd één van de belangrijkste dingen waar ik als mindset coach mee aan de slag ga met topsporters, pokerspelers of business owners. Naast dat het je richting en focus geeft, zorgt het behalen van doelen ook voor een goed gevoel over jezelf. Je voelt je bij het afstrepen van taken namelijk competent en je zelfvertrouwen groeit. Je intrinsieke motivatie om jouw passie verder te beleven en jezelf nieuwe uitdagingen en doelen te stellen groeit. Op die manier kan er een sneeuwbaleffect ontstaan die ervoor zorgt dat jij jezelf steeds verder ontwikkelt tot je plots op de Olympische Spelen of de WSOP staat!

Vergeef en beloon jezelf

Bij het opstellen van ambitieuze dromen en lange termijn doelen houd je geen rekening met omstandigheden die haperingen of tegenslag kunnen veroorzaken in het najagen hiervan. Omstandigheden bepalen echter voor een groot deel of jij je doelen wel of niet behaalt. Aan jou dus de taak om daar zo goed mogelijk mee te dealen. Het kan zomaar zijn dat jij je procesdoelen, maanddoelen, kwartaaldoelen of jaardoelen (net) niet haalt. Het is echter van groot belang om op dat moment niet te streng te zijn voor jezelf en jezelf te vergeven wanneer het niet lukt. Als je namelijk te streng voor jezelf bent kunnen negatieve gedachtes en gevoelens over jezelf de overhand nemen in je hoofd. ‘Zie je wel dat het je niet lukt’ of ‘Je bent echt lui, je hebt er te weinig aan gedaan’ zijn voorbeelden van gedachtes die in je hoofd kunnen gaan spoken. Aan deze perfectionistische gedachtes heb je niets, ze kosten alleen maar energie. Ze kunnen leiden tot vermindering van productiviteit, verlagen van je eigenwaarde, fysieke gezondheidsproblemen en relationele problemen. Wees dus een beetje lief voor jezelf!

Behaal je wel je weekdoel, maanddoel of kwartaaldoel, zorg er dan voor dat je hierbij stilstaat en dit viert. Ga uit eten, breng een toast uit en koppel een prettige herinnering aan het behalen van een doel. Zo voorkom je bovenstaande kwaaltjes en blijft je motivatie en drive intact!

Wil je trouwens meer mindset tips? Zo kun je tilt in poker verminderen 

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *