Mentale weerbaarheid

Wat is mentale weerbaarheid?

Mentale weerbaarheid is een psychologische vaardigheid die mensen in staat stelt om consistent te presteren. Gefocust, vastberaden en zelfverzekerd te blijven onder druk en te kunnen blijven leveren wat er gevraagd wordt. Het is een concept die veel gebruikt wordt in de sportpsychologie en onder topsporters van groot belang is in het volharden tijdens hun carrière. Maar niet alleen in de topsport kan dit ingezet worden. Wanneer jij wilt slagen als pokerspeler is mentale weerbaarheid de sleutel tot lange termijn succes. In deze blog zal ik je uitleggen waarom.

Mentale weerbaarheid trainen chips

Mentale weerbaarheid trainen

In de psychologie heerst er altijd het volgende dilemma over mentale eigenschappen: in hoeverre is het aangeboren en in hoeverre is iets aangeleerd. Mentale weerbaarheid vormt hierop geen uitzondering. Het is deels aangeboren en deels aangeleerd. Feit is wel dat het een eigenschap is die trainbaar blijkt (als dat niet zo was, had ik als sportpsycholoog of mindset coach geen werk meer). Mentale weerbaarheid kun je dus trainen als je er tijd, aandacht en energie aan geeft. Op die manier kun je het beter worden, net als een spier. Mentale spierkracht dus. De vraag is dan vervolgens, hoe kun je dat dat doen? Om daar antwoord op te geven moeten we inzoomen waar mentale weerbaarheid uit bestaat.

mentale weerbaarheid trainen

Fixed mindset versus growth mindset

Het fundament van mentale weerbaarheid is het hebben van de juiste mindset. De juiste mindset klinkt misschien als een containerbegrip, maar je kunt het zien als jouw narratief om met tegenslag om te gaan. Wat zeg je tegen jezelf op het moment dat iets niet gaat zoals je wilt? Het grootste verschil hierin wordt zichtbaar als je een fixed mindset tegen een growth mindset zet. 

Bij een fixed mindset zeg je tegen jezelf dat tegenslag falen is. Aan de pokertafel is het bijvoorbeeld voor veel mensen een natuurlijke reactie om na een bust de kaarten of run out de schuld te geven of de villain voor dikke vis uit te maken. Het analyseren van hun eigen spel of de situatie wordt hierdoor geblokkeerd en men neemt vaak geen verantwoordelijkheid voor hun eigen fouten. Hierdoor blijf je als speler veel langer op hetzelfde niveau en laat je een mogelijkheid liggen om sneller beter te worden. In plaats daarvan nemen de emoties vaak de overhand en wordt ook nog eens de kans op tilt in poker verhoogd.

Een growth mindset staat open voor groei en leren. Neem even de bust van hierboven in gedachten. Iemand met een growth mindset is heel erg gemotiveerd om te leren en wil alle mogelijkheden aangrijpen om beter te worden. Hij neemt zijn of haar verantwoordelijkheid over de acties die hij of zij gemaakt heeft. Hij of zij gaat de hand nog eens langs, analyseert het spel van zichzelf en van zijn of haar tegenstander en bedenkt wat beter had gekund, maakt notities of slaat de hand op om later aan gelijkgestemden of betere spelers advies te vragen. De ratio blijft hier een belangrijke rol spelen en de emotie in de vorm van teleurstelling zal hier niet of nauwelijks de overhand krijgen.

Er zijn binnen de groeimindset 4 verschillende dimensies die los van elkaar opereren. Dit betekent dat jij voor het ene onderdeel een groeimindset kunt hebben en voor het andere onderdeel een fixed mindset. Hieronder enkele voorbeelden:

Maakbaarheid

Groeimindset

 • Kwaliteiten zijn ontwikkelbaar.
  • ‘Ik kan de beste pokerspeler ter wereld worden als ik alles zou geven’

Fixed mindset

 • Kwaliteiten liggen vast en kunnen niet veranderen
  • ‘Mijn pokerkwaliteiten zijn begrensd’ 

Doorzettingsvermogen

Groeimindset:

 • Volhouden is nodig om verder te komen. Extra inspanning is leuk
  • ‘Het is leuk om mijn spel te analyseren en leaks te pluggen, zo word ik alleen maar beter’

Fixed mindset:

 • Doorzetten is zinloos. Het resultaat staat toch al vast
  • ‘Ik ben niet slim genoeg om mijn spel te blijven verbeteren, ik zal toch nooit een goede speler worden’

Feedback

Groeimindset:

 • Feedback is waardevol en daar kan ik van leren
  • ‘Als ik advies vraag aan meer ervaren spelers kan ik sneller beter worden’

Fixed mindset:

 • Feedback voelt als persoonlijke aanval en voelt als kritiek
  • ‘Ze vinden mij vast een slechte speler als ik deze basis niet eens begrijp’

Gevoel van succes

Groeimindset:

 • Focus op eigen progressie en prestaties
  • ‘Ik maak al een stuk minder fouten dan 3 maanden geleden’

Fixed mindset:

 • Focus op prestaties van anderen
  • ‘Weer een Nederlander die een dikke cash gepakt heeft in de WSOP, ik word nooit zo goed als zij’
Growth mindset groei mindset mentale weerbaarheid

Zelfreflectie

Het vermogen om jezelf op waarde te schatten is een vaardigheid die tijd kost, pijn kan doen en kwetsbaarheid toont. Maar zodra je hier bewust van bent en door die muur heen bent is het een waardevolle gave die je de rest van je leven met je meeneemt en kunt blijven ontwikkelen. 

De pokertafel is het universum in het klein. Waar grote pieken diepe dalen elkaar kunnen opvolgen en het heel veel tijd en moeite kost om de grootste kans op succes te hebben. Jouw eigen rol in dit succes op waarde schatten vergt het opzij kunnen zetten van jouw ego en laat je in de spiegel kijken. Bij het winnen van een toernooi hoor ik veel spelers zeggen: ‘hèhè, eindelijk heb ik een keer die dikke prijs te pakken’. Wat je hier vaak ziet is dat zij om zich heen veel spelers via allerlei kanalen, Pokerstudie, Pokercity, Pokernews, Instagram of andere media succes zien boeken. Wat je echter niet ziet is dat iedereen zijn eigen strijd voert in het behalen van die titels. Wie weet hoe lang die winnaars droog stonden en welke bad runs zij hebben moeten doorstaan om te komen waar ze zijn? Iedereen voert zijn eigen strijd binnen poker en het heeft geen zin om jouw struggles te vergelijken met die van anderen. 

Je moet ten eerste het vermogen hebben of ontwikkelen om deze bias te kunnen filteren. Op de korte termijn kan poker overkomen als een oneerlijk spel, maar op de lange termijn zul je beloond worden voor hard werken. Wat veel mensen niet beseffen is hoe lang de lange termijn is. Blijf dus in de spiegel kijken en stel jezelf de vraag, doe ik er echt alles aan om het beste uit mezelf te halen of houd ik mezelf voor de gek? Zodra dat lukt en je alle bullshit die je jezelf verteld hebt weten te filteren, weet je precies wat jij nodig hebt om een betere pokerspeler te worden.

Zelfvertrouwen verbeteren

Het verbeteren van je zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel om mentaal weerbaarder te worden. Het gevoel hebben dat je iets kunt zorgt ervoor dat de kans op succes ook groter wordt. Het behalen van doelen is een belangrijke component in het opkrikken of behouden van je zelfvertrouwen. Doelen stellen is een mentale vaardigheid

Zodra je jouw doelen behaalt krijg je een gevoel van competentie en voel je je capabel om een volgend, ambitieuzer doel te bereiken. In de blog die je hierboven leest ga ik wat uitgebreider in op het stellen van de juiste doelen. Op de korte termijn is het belangrijk om te focussen op de taak die je wilt gaan uitvoeren. Zeker in poker hebben resultaatdoelen geen zin op de korte termijn. ‘Ik wil deze maand €10k verdienen met poker’ is een heel slecht doel, want je hebt hier heel weinig invloed op. Een beter doel voor de korte termijn zou zijn ‘Deze maand wil ik mijn blind vs. blind spel volgens GTO 95% correct spelen’. Hier heb je wel degelijk invloed op door veel te oefenen en te trainen. Het resultaat komt dan vanzelf wel! 

Deze procesdoelen en verbeterdoelen zijn een bakermat van mentale weerbaarheid. Het zorgt er namelijk voor dat je je focus verlegt en tegenslag anders gaat waarnemen en je jezelf op een manier uitdaagt waarbij je je progressie kunt meten om beter te worden.

Mentale weerbaarheid 9Qs

Conclusie mentale weerbaarheid verbeteren

Je mentale weerbaarheid is dus voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Gelukkig kun je hier zelf een hele hoop invloed op uitoefenen door er op verschillende manieren mee aan de slag te gaan. Zo kun je werken aan je growth mindset, je kunt beter leren reflecteren en je kunt je zelfvertrouwen op verschillende manieren verbeteren onder andere door op de korte termijn procesdoelen of verbeterdoelen voor jezelf te stellen. Ga zelf met je mentale weerbaarheid aan de slag en je zult zien dat je binnen no-time een betere pokerspeler wordt die klaar is voor een flinke dosis tegenslag!

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *