mental poker coach pokercoach

Mental poker coach

Om jezelf als pokerspeler optimaal te ontwikkelen moet je bereid zijn veel tijd en geld te investeren in je spel. Je bent continu op zoek naar een edge over je tegenstanders en zoekt spots waar nog meer value te halen valt. Doe je dit niet en ben je alleen maar aan de tafels te vinden, kun je nooit zoveel progressie maken als jouw tegenstanders. Bijna alle progressie die je kunt boeken zit ‘m in het analyseren van jouw spel, het spel van jouw tegenstanders en jezelf wegwijs maken in de meest recente tendencies van spelers. Het inhuren van een pokercoach die op hogere stakes speelt waar je van kunt leren is dan ook iets wat veel professionele of ambitieuze pokerspelers doen en waar veel geld in gaat zitten. Op zich geen nieuwe informatie lijkt me. Een onderdeel wat voor veel spelers vaak op de tweede plek komt is de toegevoegde waarde van een mental poker coach die helpt bij het creëren van een juiste mindset om op de lange termijn succes te behalen in het spel. Want als er iets stressvol is dan is het wel de snelkookpan aan omhoog en omlaag schietende emoties die kunnen komen kijken bij poker.

Mental pokercoach poker coach

Wat doet een mental poker coach?

Als mental poker coach help ik zoals gezegd professionele of ambitieuze pokerspelers met het kweken van de juiste mindset voor poker. Want hoe goed jouw spel, statistische kennis en plannen ook zijn aan de tafel, niemand is immuun voor de stress, suck outs, bad beats en tilt die komen kijken bij het spelen van poker. Daar moet je mee zien te dealen.

Met behulp van één-op-één coaching help ik jou bewust worden van de verschillende mentale vaardigheden die nodig zijn om op de lange termijn succes te hebben in dit spel. Je zult zien dat dit je niet alleen aan de tafels gaat helpen, maar als je ergens beter in wilt worden en je grenzen wilt verleggen gaan deze mentale vaardigheden belangrijke tools in jouw toolbox worden om succes te boeken, welke uitdaging je ook aan wilt gaan.

mental poker coach pokercoach

Emoties en impulscontrole

Één van de grootste uitdaging waar je voor staat als pokerspeler wanneer je spreekt over het mentale aspect is het gevecht tussen de impulsen (even een flopje zien) en het geplande gedrag (deze hand zit duidelijk niet in mijn range hier). Als je vers aan de tafel schuift dan is dit gemakkelijk, maar dit kan door verschillende factoren veranderen. Vermoeidheid, imago van spelers om je heen, een slechte dag hebben en nog veel meer oorzaken kunnen je suboptimaal doen spelen of tilten. Meestal gebeurt dit niet eens bewust en langzaam maar zeker, maar er zijn ook momenten waardoor er in één klap iets lijkt te ‘snappen’. Achteraf kun je je dan afvragen hoe je in godsnaam zo irrationeel kunt reageren en je je niet meer aan je plan kon houden.

Emoties

Emoties spelen een grote rol bij het toegeven aan impulsen en bij tilt. We zijn per slot van rekening slechts zoogdieren met een uit de kluiten gewassen hersenpan. Het onderdeel in de hersenen wat de emoties verzorgt wordt ook wel het zoogdierenbrein genoemd. Cruciaal in onze evolutie, maar minder handig aan de pokertafel. Daar willen we juist rationele beslissingen nemen en ons niet laten leiden door onze emoties. 

Aan de andere kant zijn emoties ook cruciaal voor succes aan de pokertafel. Als mentale pokercoach zeg ik tegen mijn klanten altijd dat emotie nodig is voor motivatie. Denk eens aan jouw grote pokerdoelen of pokerdromen. Wat een ontlading het zou zijn als je een bracelet wint, als je je kunt voegen bij de high rollers van Triton of als je zonder hypotheek je huis in één klap kunt aanschaffen met je gemaakte pokergeld. Dit soort grote gebeurtenissen en doelen kunnen een gigantische drijfveer zijn om uren te grinden, pokercoaches in te huren, tot laat te studeren en leuke dingen te moeten opgeven. Zonder emoties is dit onmogelijk. Laat emoties er dus zijn en stop ze niet weg, want ze kunnen als een boomerang terug komen. Maar zorg er voor dat je ze op momenten dat het moet onder controle krijgt, oftewel zorg dat je je impulsen kunt controleren.

Impulscontrole

De prefrontale cortex wordt soms omschreven als het menselijke brein. In de evolutie is dit het gedeelte wat als laatst evolueerde en is bij mensen van alle dieren het sterkst ontwikkeld. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve processen en het nemen van emotionele beslissingen zoals plannen sociaal gedrag en impulscontrole.

Als jij je huiswerk goed doet als pokerspeler en je bestudeert de verschillende onderdelen van het spel, je analyseert je fouten uit vorige sessies en zorgt ervoor dat je je leaks plugt, worden er in de prefrontale cortex nieuwe neurale paden aangelegd. Oefen je genoeg en herhaal je deze stof regelmatig, dan worden deze paden en connecties steeds sterker en word je een steeds betere pokerspeler!

Conclusie mental poker coach

Het zoogdierenbrein en het menselijke brein zijn aan de pokertafel constant in strijd met elkaar. Zeker aan de online tafels worden er zo onwijs veel prikkels jouw kant op gevuurd en elke prikkel zorgt er iedere keer voor dat jouw wilskracht en discipline een klein beetje meer op de proef gesteld worden. Ik kan jou als mental poker coach leren om te gaan met deze prikkels door het aanleren van de juiste mentale vaardigheden zodat jouw focus, impulscontrole, uithoudingsvermogen, discipline en uiteindelijk resultaten worden verbeterd aan zowel de online als de offline tafels.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *