Mentaal sterker mentale spierkracht

Mentaal sterker

Mentaal sterker worden

Als jij in jouw sport of als pokerspeler het beste uit jezelf wilt halen, ga je hoe dan ook tegen mentale uitdagingen aanlopen. Voor iedereen zijn deze uitdagingen anders. De één heeft moeite met discipline op te brengen, de ander is perfectionistisch, de volgende heeft een gebrek aan zelfvertrouwen en weer een ander vindt het moeilijk om met verlies om te gaan. Deze uitdagingen zijn verschillend, maar veel van de manieren om mentaal sterker te worden overlappen wel. In deze blog wil ik je diverse manieren laten zien om deze mentale spierkracht op te bouwen!

Mentaal sterker mentale spierkracht

Zelfbewustzijn

We beginnen bij een stukje reflectie. Wat vind jij belangrijk in het leven en waarom heb je ervoor gekozen om in jouw tak van sport actief te worden? Het is goed om je af te vragen wat jou drijft in de keuzes die je maakt. Als je hier namelijk een helder antwoord op hebt, is het makkelijker om je bij tegenslag af te vragen waar je het ook alweer voor doet. Één van mijn favoriete vragen om hier achter te komen komt uit de positieve psychologie en luidt: ‘Wat deed jij als kind graag?’. 

Grote kans namelijk dat je van de dingen waar je als kind blij van werd nog steeds blij kunt worden, wellicht in een volwassen variant. Zodra je weet waar je blij van wordt kun je hier actief naar op zoek gaan in de sport die jij bedrijft of aan de pokertafel. Dit gaat je helpen om mentaal sterker te worden op momenten dat je het mentaal lastig hebt, omdat je weet waar je plezier uit kunt halen. Plezier is namelijk de allerbelangrijkste drijfveer van gedrag en moet te allen tijde aanwezig zijn in hetgeen je najaagt. Ontbreekt dit, dan is hetgeen je najaagt niet duurzaam en houd je het niet lang vol.

Mentaal sterker worden

Growth mindset

Een ander belangrijke methode om mentaal sterker te worden is door het veranderen van je mindset. Van een fixed mindset naar een growth mindset. Dit betekent eigenlijk dat je tegenslag niet meer gaat zien als falen, maar er een ander label op gaat plakken. Voortaan zijn dit kansen om te leren. Dit klinkt eenvoudig, misschien zelfs een beetje overbodig, maar het is moeilijker dan je denkt en heeft tijd nodig om zich te manifesteren. Het is daarom belangrijk om hier langzaam maar zeker doelen voor op te stellen. Wat het namelijk zo lastig maakt is dat je jezelf helemaal opnieuw moet programmeren in hoe je naar succes en falen kijkt. Het grote voordeel van het ontwikkelen van een growth mindset is dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw prestatie en dat je kritisch kijkt naar jouw rol. Hierdoor zul je de focus hebben op hetgeen jij zelf kunt verbeteren en andere tactieken zoeken om de volgende keer wél te slagen. Mentaal zul je sterker worden omdat je tegenslag simpelweg een andere naam geeft en daar ook in gelooft!

Ontwikkel jezelf op andere vlakken

Jouw passie is een groot onderdeel van wie jij bent, jouw identiteit. Maar wie ben jij naast jouw passie? Zijn er andere kwaliteiten en vaardigheden die jij aan het ontwikkelen bent of wed je op slechts één paard? Grote kans dat dit op een gegeven moment om wat voor reden dan ook tijdelijk of helemaal wegvalt. Dat kan zijn door een langdurige blessure, bij het beëindigen van je carrière of bij een grote downswing in poker. Jouw volledige identiteit valt hierdoor weg en dat kan voelen alsof je niks meer waard bent. Je zelfvertrouwen daalt, je eigenwaarde is verdwenen en het is ook nog eens lastiger om uit deze crisis te komen. Op het moment dat je naast jouw grote passie studeert, werkt, schildert, schrijft of vrijwilligerswerk doet zul je mentaal sterker zijn en beter de klap van een blessure of downswing op kunnen vangen. Dus bedenk voor jezelf eens als je dat nog niet hebt gedaan waar je jezelf in zou kunnen ontwikkelen.

Mind my ride mentaal sterker

Focus op proces

Succes of falen wordt vaak bepaald door de uitkomst. Wij hebben echter op de uitkomst zelf helemaal geen invloed. Er zijn namelijk heel veel factoren die je niet in de hand hebt en daarnaast voer je de druk die je jezelf oplegt hierdoor enorm op. Gedachtes over het willen en moeten slagen en het behalen van een goede uitkomst is op het moment dat je volledige focus wilt hebben juist een afleiding hiervan. Daarnaast zijn er heel veel factoren waar je op het moment suprême geen invloed op hebt. Hoe is de vorm van de dag? Hoe goed is de tegenstander?  Gaat het geluk aan jouw zijde zijn? Het is daarom goed om je focus te verleggen op het proces. Je stelt jezelf hierbij de vraag hoe ga ik de kans zo groot mogelijk maken om het maximale resultaat te halen? 

Door jezelf deze vraag te stellen behoud je de focus op hetgeen binnen jouw eigen macht ligt. Als je dit namelijk doet ga je automatisch je pijlen richten op procesdoelen. Deze procesdoelen kunnen betrekking hebben op de voorbereiding, technische of tactische aspecten van jouw aanpak of het inzetten van mentale vaardigheden zoals zelfspraak of visualiseren. Het stellen van de juiste procesdoelen is van zichzelf ook een belangrijke mentale vaardigheid die je kunt trainen en waar je beter in kunt worden. Het kost namelijk veel tijd om jezelf te herprogrammeren als je je hele leven de focus hebt gehad op de uitkomst van een wedstrijd of competitie. Neem hier dan ook de tijd voor en begin met één procesdoel tegelijk. Langzaam maar zeker ga je zien dat het maken van deze switch je gaat helpen om mentaal sterker te worden.

Mentaal sterker in de mental gym

Conclusie mentaal sterker worden

De conclusie van het mentaal sterker worden is dat er verschillende manieren zijn om jouw mentale spierkracht te versterken zodat je beter met tegenslag om kunt gaan in jouw carrière. Of je nu een ambitieuze topsporter bent of een professioneel pokerspeler, als je mentaal weerbaarder wilt worden gelden dezelfde wetten en regels. Zo moet je bewust zijn van je eigen gedrag, wil je een growth mindset hebben is het belangrijk om je niet alleen in diepte te ontwikkelen, maar ook in de breedte en is het goed om bij het stellen van jouw doelen de focus te leggen op het proces.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *