Limbisch systeem live poker tells

Live tells ontdekken

Live tells ontdekken in poker

"When I asked him how much chips he had, the way he answered it, made me confident he didn't have anything"

Een belangrijk onderdeel in poker is het herkennen van live tells bij de tegenstander, het interpreteren hiervan en ernaar handelen. Wat zegt het lichaam wat het hoofd probeert te verbergen? Dat is de vraag die je moet zien te beantwoorden bij het ontcijferen van live tells aan de pokertafel. Phil Ivey speelt de Monte Carlo Millions heads up tegen Paul Jackson en de twee zijn bezig met een bluffing war. Beide spelers missen de flop en gaan toch los als er om een hoofdprijs van een miljoen gestreden wordt. Bij een reraise van Jackson vraagt Ivey hoeveel chips hij nog heeft. Door de manier waarop hij de vraag beantwoordt weet Phil genoeg en jamt met helemaal niks! Wat geeft Jackson hier weg wat hij zo graag had willen verbergen? Dat is de vraag die ik in deze blog wil gaan behandelen. 

Mentale poker coach live tells

Zoogdierenbrein

De hersenen van de mens zijn de best ontwikkelde in het dierenrijk. We kunnen denken, plannen, mensen naar de maan sturen, blogs typen en poker spelen. Al deze activiteiten kunnen wij doen vanwege een evolutionair gezien relatief nieuwe ontwikkeling in het brein, namelijk de neocortex. Dit is wat ons zogenaamd onderscheid van andere zoogdieren. Het is echter niet zo dat we dat apenbrein op een dag eruit hebben gegooid en de neocortex er voor terug hebben gekregen. Nee, het is natuurlijk veel complexer dan dat. In de loop van honderdduizenden jaren is de neocortex bovenop het brein gekomen wat we al hadden. Ons zogenaamde zoogdierenbrein of limbische brein. Dit deel van de hersenen heeft ervoor gezorgd dat we al die tijd uit de klauwen van roofdieren zijn gebleven en hebben kunnen overleven als soort. Klik hier voor een betere afbeelding.

Limbisch systeem live poker tells
De neocortex in het bruinroze, het zoogdierenbrein (ongeveer) het witte gebied daar onder

Freeze, flight, fight en ... live tells

Dit systeem is namelijk verantwoordelijk voor onze freeze, flight, fight respons. Als zich een levensbedreigende situatie voordoet zijn we geneigd om eerst te bevriezen, om ongezien te blijven door een roofdier, vervolgens proberen we te vluchten en als het echt niet anders kan zijn we bereid om te vechten. Super nuttig natuurlijk in de oertijd. Echter hebben we de voedselketen lang en breed gedomineerd en komen we hier in Nederland niet vaak meer in levensbedreigende situaties terecht. Ons limbische systeem weet dit alleen niet en dit zorgt ervoor dat ons brein geen onderscheid maakt tussen een beetje spanning voor een bluff aan de pokertafel of een leeuw die op ons af aan het rennen is. 

Lichamelijke reacties aan de pokertafel

Niet alleen bij spanning is ons limbische systeem actief. Bij alle processen die als primair doel hebben om onze soort in stand te houden komt het zoogdierenbrein om de hoek kijken. Emoties zoals verliefdheid, genegenheid, opwinding, boosheid, blijdschap en teleurstelling zorgen allemaal voor een lichamelijk reactie uit ons limbische systeem die we vaak helemaal niet doorhebben. Dit is natuurlijk precies waar je als live poker speler je voordeel mee kunt doen als je weet waar je op moet letten bij de villain. 

Zelf heb ik aan de tafel een Chinees-Maleise ‘uncle’ iedere keer als hij op de river nog niet had gehit zijn kaarten op de tafel zien gooien, zijn hoofd uit walging weg zien draaien en zijn ogen dicht zien doen. Ik stapte met goed gevulde zakken van boordNou gaat het zelden zo opvallend zijn als aan boord van de Maleisische gokboot, maar er zijn wel degelijk lichamelijke signalen die kunnen duiden op het wel of niet hebben van een hand, het maken van een bluff of het niet kunnen onderdrukken van de zenuwen.

Live tells poker

Kalmeringsgedrag

Één van de belangrijkste live tells is het vertonen van kalmeringsgedrag of pacifying behaviour. Een pacifier is het Engelse woord voor speen waarmee we baby’s kalmeren. Zelfs als volwassene zijn we, zij het onopvallender, nog steeds geneigd om onszelf op allerlei manieren te kalmeren op het moment dat we gespannen zijn. Er zijn talloze voorbeelden van kalmeringsgedrag die we kunnen vertonen, sommige wat opzichtiger dan anderen. Wat hierin opvalt is dat mannen dit op een andere manier doen dan vrouwen. Zo zijn mannen meer geneigd aan hun kin, nek of aan hun adamsappel of aan hun horloge te zitten om zichzelf te kalmeren en vrouwen lijken meer de bovenkant van de borst en hun sleutelbenen aan te raken met de platte hand om rustig te worden. 

Tegen de zwaartekracht

Gedrag wat tegen de zwaartekracht in lijkt te gaan zoals rechtop gaan zitten, je duimen of tenen die omhoog steken of het optrekken van je wenkbrauwen zijn allemaal een teken van het limbisch systeem dat we enthousiast zijn. Vertaald naar pokertermen betekent dit dus vaak dat we blij zijn met de hand die we hebben.

Bevriezen

Zoals we hebben geleerd zijn mensen die in gevaar zijn geneigd eerst te bevriezen. Zo min mogelijk bewegingen maken om ervoor te zorgen dat het roofdier ons niet opmerkt. Aan de pokertafel kun je per slot van rekening geen kant op tijdens het spelen van een hand. Wanneer we veel spanning in ons lichaam hebben zitten is dit dus een manier om met de situatie om te gaan. Als het roofdier de villain is met een medium sterke hand en jij net je flush draw op de river hebt gemist en je je derde straat vuurt waardoor je tegenstander in de tank gaat kan je geneigd zijn te bevriezen. Alsof het roofdier je daardoor niet tegenover je ziet zitten aan de tafel en iedere beweging die je maakt hem kan triggeren om toe te slaan en de herocall te maken.

Live tells pokeren

Leugens in live tell?

In de forensische wereld en tijdens rechtszaken wordt al decennia op allerlei manieren getracht om leugens van waarheden te onderscheiden bij verdachten. Ondanks veel verwoede pogingen zoals het gebruik van een polygraaf (leugendetector) is zelfs voor een getrainde rechercheur of forensisch psycholoog deze kans iets meer dan 50%. Zoals hierboven genoemd is hetgeen wat met polygraven en dergelijke apparatuur gemeten wordt slechts de lichamelijke reactie op stress en spanning. Iets wat natuurlijk kan optreden als je heftig ondervraagt wordt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook aan de pokertafel. Wil je meer aanwijzingen over iemands handsterkte, luister dan niet naar wat iemand zegt maar zorg ervoor dat je kijkt naar wat het zoogdierenbrein laat zien en vertelt.

Conclusie en nuances live tells aan de pokertafel

Er zijn ontzettend veel live tells die afgeleid zijn uit bovenstaande concepten die je zou kunnen waarnemen bij pokerspelers. Veel hiervan zijn universeel en hebben hun oorsprong dus in het limbische systeem. Maar de pokerface is natuurlijk niet voor niets een begrip geworden buiten de pokerwereld. Pokerspelers weten dat ze bepaalde gedragingen hebben en zullen er alles aan doen om deze te verbergen. Veel reactie van het limbische systeem vindt daarnaast ook nog eens plaats bij de voeten. Maar om nou elke belangrijke hand onder de tafel te kijken is ook zo wat. 

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *