Flowstate bereiken

Het bereiken van flow of flowstate is een onderdeel in de positieve psychologie en is overgenomen door de sportpsychologie. Het is door sportpsychologen veelvuldig onderzocht in de afgelopen decennia. Sommige sporters, maar ook pokerspelers omschrijven het als een staat van zijn waarin ze niet nadenken en alles vanzelf gaat. In deze blog leer je wat het is en wat je kunt doen om in de flow te komen!

Flow of flowstate bereiken

Wat is flow of flowstate?

Volgens de Hongaars-Amerikaanse wetenschapper Csíkszentmihályi (die naam mag je vergeten) is flow een mentale staat van zijn waarin een persoon volledig opgaat in hetgeen hij of zij op dat moment aan het doen is. Tijd en ruimte lijken te verdwijnen en ook cognitie, oftewel het nadenken en beslissingen maken, vermindert. Je zelfvertrouwen is heel hoog en ondanks de verminderde cognitie weet je precies wat je moet doen.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een sporter of pokerspeler moet voldoen om in de flow te komen. Zo moet je complete aandacht hebben voor wat je aan het doen bent en je bent intrinsiek gemotiveerd. Hetgeen je aan het doen bent zit tegen jouw maximale vermogen van kunnen aan, maar je hebt de vaardigheden om de uitdaging aan te kunnen.

Deze voorwaarden zijn overigens lang geen garantie op het bereiken van de flow. Schattingen lopen nogal uiteen over hoe vaak het mogelijk is om de flowstate te bereiken en hoe lang het duurt. Sommigen beweren dat het een dagelijks fenomeen kan zijn als de omstandigheden juist zijn. Sommige sporters daarentegen beweren dat zij het slechts enkele keren tijdens hun carrière hebben ervaren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze het vaker tijdens trainingen hebben gehad en minder vaak tijdens wedstrijden omdat ze veel meer trainingsuren hebben gemaakt en minder wedstrijddagen hebben gehad. Flowstate kan enkel uren aanhouden.

Challenge_vs_skill_nl.svg

Hoe bereik je de flowstate?

Zoals gezegd is het bereiken van de flow geen sinecure. Het is geen optelsom van een af te vinken lijstje en klaar. Er zijn echter wel verschillende randvoorwaarden die kunnen worden gecreëerd en geoptimaliseerd die de kans om in de flowstate te geraken vergroten. Net als een sun-run in een groot pokertoernooi, je hebt nooit de garantie dat het gebeurt, maar wees altijd voorbereid en er klaar voor als het eens in de zoveel toernooien voorbijkomt.

Voorkom afleiding

Het hebben van focus op één ding is de belangrijkste voorwaarde van flow. Zorg er dus voor dat wat je ook aan het doen bent, of het nu een training is, een online grind aan de pokertafels of het schrijven van een blog, je niet afgeleid kunt raken. Telefoon stil, geen andere apps aan het runnen op je laptop en aan de slag. Ook te veel online tafels runnen kan een vorm van afleiding zijn. Hier kun je ook eenvoudig een procesdoel van maken.

Daag jezelf uit

Zoals je kunt zien in de grafiek kan flow ontstaan op het moment dat de uitdaging hoog is en jouw vaardigheid ook. Zoek dus dat kruispunt op. Zorg ervoor dat wat je aan het doen bent moeilijk en uitdagend is, maar niet onmogelijk. Ga dus niet boven jouw bankroll of jouw stakes grinden, maar zoek wel dat punt op waarin je niet meer in de comfortzone zit. 

Focus op het proces

Het proces komt altijd op nummer één. Je kunt nog zulke grote pokerdromen hebben, het proces vertelt je vandaag hoe je daar gaat komen. Tijdens de studie, aan de tafels of bij het verbeteren van je routine. Wat is de taak waar je nu mee bezig bent? Alleen dan kom je verder en vergroot je niet alleen de kans op de flowstate, maar ook de kans dat jouw dromen dichterbij komen.

Muziek kan helpen

Voor sommige mensen kan het helpen om focusmuziek aan te hebben om in de flow te komen. Wat hierin belangrijk is, is dat er niet in mag worden gezongen, dat het volume niet te hard staat en dat je je er niet door laat afleiden.

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *