Mind my ride doelen stellen

Doelen stellen

Doelen stellen

Wanneer je ambitie hebt is het stellen van doelen cruciaal om progressie te boeken. Of je nu pokerspeler bent, topsporter of ondernemer, om vooruit te komen moet je doelen kunnen stellen. Er kan onderscheid gemaakt worden in verschillende type doelen, de één beter voor de langere termijn en de ander beter voor de kortere termijn. Zo bestaan er goed geformuleerde doelen die je niet gaan helpen voor de korte termijn en er bestaan goed geformuleerde doelen die je niet gaan helpen voor de langere termijn. In deze blog ga je de verschillende soorten doelen leren begrijpen en waarom het zo belangrijk is om hier op dagelijkse basis mee aan de slag te gaan als je vooruitgang wilt boeken!

Mind my ride doelen stellen

Doelen stellen: mentale vaardigheid

Doelen stellen wordt gezien als een mentale vaardigheid, oftewel als je er tijd en aandacht aan besteed kun je er steeds beter in worden. Maar wat is een doel eigenlijk?

Als we kijken naar de definitie in de Dikke Van Dale dan klinkt het best eenvoudig: ‘Datgene wat je wilt bereiken’

Het lastige aan deze definitie is dat ze nog niet echt concreet is. Vaak is niet helemaal helder wat je eigenlijk wilt bereiken zonder dat je daar echt in bent gedoken. Het is daarnaast belangrijk in het stellen van doelen om achter het waarom te komen? Waarom wil jij nu zo graag deze doelen bereiken, wat zijn daarin jouw achterliggende drijfveren

Om hier achter te komen is het goed om eens met een sportpsycholoog of performance coach te praten. Een onafhankelijke coach kan namelijk de juiste vragen stellen en doorvragen waardoor jouw patronen zichtbaar worden en ook je blinde vlekken plots in de spotlights komen. Dit alleen uitzoeken kan ook, maar kost vaak veel meer tijd en energie.

Die drijfveren zijn vaak: financiële vrijheid, tot competitiedrang, zelfontwikkeling of de wereld ontdekken door middel van poker of topsport.

Het is daarom van belang om een einddoel in gedachten te hebben. Waar doe je het allemaal voor? Dit worden ook wel droomdoelen genoemd en gaan je helpen om te kunnen visualiseren waar je naartoe aan het werken bent. Vanaf dit punt, zo ergens 5 tot 10 jaar in de toekomst kun je een roadmap gaan maken die ervoor gaat zorgen dat je elke dag een klein stapje dichterbij die droom komt!

Doelen stellen sportpsycholoog Utrecht, Amsterdam en Zuid-Holland

Verschillende termijnen, verschillende soorten doelen

Droomdoelen

Droomdoelen zijn doelen die een, voorlopig, eindpunt bepalen. Wat zou voor jou het absoluut maximale zijn wat jij uit jezelf zou kunnen en willen halen? Dat is de vraag die je jezelf wilt stellen als je droomdoelen opstelt. Het is bij droomdoelen goed om ze wat verder in de tijd te leggen, zo’n 5 tot 10 jaar vooruit. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je geen onnodig druk op jezelf legt. Het liefst hebben we het hier over 5/10 jaar, maar het mag ook zeker meer zijn! 

Droomdoelen hoeven niet per se realistisch te zijn, maar je wilt er wel alles aan doen om ze te gaan bereiken! Ze vormen de stip aan de horizon die je gaat helpen op momenten dat je het moeilijk hebt. Droomdoelen werken in deze momenten heel goed om te visualiseren om je door de zware momenten heen te krijgen.

 

matt-duncan-IUY_3DvM__w-unsplash
Onze weg naar succes

Resultaatdoelen/windoelen

We hebben onze droom gegoten in een concreet doel, nu is het tijd om iets verder in te gaan zoomen. Stel we willen over 5 jaar onze droom behalen en financieel onafhankelijk zijn als pokerspeler, dan werkt het heel goed om te bedenken wat je dit jaar graag voor resultaat wilt behalen zodat je op schema kunt blijven lopen voor de droom.

Met het stellen van resultaatdoelen/windoelen is het heel belangrijk om te beseffen dat je op de meeste van deze doelen geen tot weinig directe invloed hebt. Stel je wilt bijvoorbeeld je bankroll opkrikken naar het drievoudige van wat het nu is, dan is het verstandig om daar geen einddatum op te plakken. Stel je hier wél een deadline voor, dan kan het zo zijn dat er onnodig veel druk komt kijken bij iedere hand die je speelt en iedere buy in die je verliest. 

Gedachtes over het niet kunnen halen van de doelen kunnen dan de kop opsteken. Waar we voor moeten zorgen is dat we ons focussen op de dingen waar we wel invloed op hebben. Dat gaan we doen met het opstellen van de procesdoelen!

 

Resultaatdoelen performance coach

Verbeterdoelen

De kracht van verbeterdoelen zit hem in de focus op jouw eigen leercurve. Als pokerspeler ben je vaak geneigd bezig te zijn met het vergelijken met anderen. Dat heeft echter geen enkele zin en zorgt alleen maar voor extra druk, minder zelfvertrouwen en een slechter zelfbeeld.

Het opstellen van verbeterdoelen doen we door twee of meerdere meetmomenten te pakken en daarin onze progressie te meten. We vergelijken onszelf met een eerdere versie van onszelf of met een versie van onszelf in de toekomst. Wat je op die manier doet is volledig jouw eigen proces in de gaten houdt en goed kunt bijhouden of je daadwerkelijk stappen zet. Het zien van deze progressie en het behalen van onze verbeterdoelen kunnen ons een gigantische boost motivatie geven om door te zetten en onze droomdoelen te bereiken.

Verbeterdoelen werken het beste over middellange termijn en zijn vaak toegespitst op één onderdeel. Dat kan een technisch onderdeel zijn, tactisch of bijvoorbeeld in het verbeteren van je routines en discipline kun je verbeterdoelen opstellen.

Verbeterdoelen

Procesdoelen

Oké, we hebben onze verbeterdoelen, resultaatdoelen en droomdoelen bepaald. Tot nu toe waren we steeds bezig met de vraag wat we willen bereiken? Bij procesdoelen stellen we onszelf de vraag hoe we dit willen gaan bereiken?

Stel we willen financieel vrij zijn door middel van inkomsten uit poker over 5 jaar (droomdoel). Dat betekent waarschijnlijk dat we over één jaar significante financiële stappen gezet moeten hebben om dit te bereiken (resultaatdoel). Ons zwakste punt is momenteel ons postflop spel vanuit de big blind, daar willen we 10% minder GTO fouten in maken over twee maanden (verbeterdoel).

Hoe willen we dat dan bereiken? Voor deze week betekent dit dat we 4 uur handen willen oefenen in exact deze spot (procesdoel).

We zouden in de ideale wereld altijd met het proces en procesdoelen bezig moeten zijn, omdat dit het enige is waar we direct invloed op hebben. Al het andere is het resultaat van ons proces. Laat dat eens bezinken…

Het is alleen ontzettend moeilijk om de focus te behouden op het proces en niet af en toe naar het scorebord te kijken. Als mindset coach/performance coach zie ik het als mijn allerbelangrijkste taak om mijn klanten hier continu weer bewust van te maken! Al het andere is maar ruis.

Waarom werken doelen?

Waarom werken doelen? Dat is waar ik deze blog mee zou willen afsluiten. Ik wil dat graag uitleggen aan de hand van de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan, 1985). Deze theorie beantwoordt de vraag wat ons drijft om bepaald gedrag te laten zien. De theorie beschrijft 3 bronnen waar deze intrinsieke motivatie uit kan bestaan. Autonomie, verbondenheid en competentie. De eerste twee laat ik voor nu even links liggen. De derde, competentie is in het bereiken van doelstellingen ontzettend belangrijk.

zelfdeterminatietheoriem performance coach

Een gevoel van competentie betekent dat we het idee hebben dat we ergens toe in staat zijn, dat we iets moeilijks kunnen. Maar hoe weten we dit nou eigenlijk zeker? Nou, door het behalen van uitdagende doelen voor onszelf. Het gevoel dat we hiertoe in staat zijn verbetert ons zelfbeeld, geeft ons vertrouwen en verhoogt onze intrinsieke motivatie. 

Daarom werken (proces)doelen zo goed omdat je door het focussen hierop en het bereiken hiervan jezelf constant benzine geeft voor je intrinsieke motivatiemotor om door te blijven gaan en meer gas te geven!

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *