Goed bankroll management poker

Bankroll management in poker

Bankroll management in poker

Poker is een spel waarbij je veel tegenslag moet kunnen verdragen. Mentaal moet je bestand zijn tegen de downswings, maar ook je speelgeld moet tegen een stootje kunnen. Je bankroll management moet kortom op orde zijn. De stakes die je speelt moeten niet te hoog zijn om in één sessie al je geld in rook op ziet gaan. Te laag en het kan voelen alsof je je tijd aan het verspillen bent. Maar wat is nou goed bankroll management? Is er een verschil tussen toernooien of cash games en tussen live of online? En hoe zorg je er nou voor dat je de discipline kunt opbrengen om op tijd terug te gaan naar lagere stakes en wanneer kun je met zekerheid zeggen dat je de stap in stakes omhoog kunt zetten? In deze blog gaan we antwoord geven op al deze vragen.

Bankroll management in poker mentale spierkracht

Wat is goed bankroll management?

Poker heeft zich de afgelopen decennia razendsnel ontwikkeld door de opkomst van tientallen studieplatforms, streamers, GTO-programma’s en trackingprogramma’s. Dit heeft ervoor gezorgd dat informatie over poker voor een steeds breder publiek beschikbaar is geworden. Dit heeft als gevolg dat steeds meer spelers beter zijn geworden en het ten opzichten van 15 of 20 jaar geleden een stuk moeilijker is geworden om je brood te kunnen verdienen met poker. Als gevolg hiervan zie je dat op welke stakes dan ook de edges van de betere spelers ten opzichten van hun mindere concurrenten kleiner is geworden en kleinere edges betekent meer variance. Voor je bankroll management betekent dit dat je een stuk conservatiever moet zijn dan voorheen. Oftewel een kleiner percentage van je totale bankroll in moet leggen per toernooi of per cash sessie. Waar 15 jaar geleden voor online MTT’s nog gesproken werd over 100x buy in per toernooi, oftewel 1% van je bankroll, wordt dat niet meer als voldoende gezien om de swings de baas te zijn. Tegenwoordig is de vuistregel om tussen de 150/300x buy in achter de hand te hebben, afhankelijk van de stakes.

Bankroll is een investering

Één van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je serieus met je bankroll omgaat is dat je het moet behandelen als een investering voor de lange termijn. Scheid dit geld dan ook van je leefgeld en neem er als het ware alvast afscheid van. Net als beleggen of het investeren in crypto is investeren in poker iets voor de toekomst. Hoe ver weg die toekomst is, dat bepaal je aan de hand van de lange termijndoelen of droomdoelen die je stelt, maar ga voor nu even uit van 5 tot 10 jaar.

Goed bankroll management poker

Verschil online of offline en cash games en toernooien

Voor verschillende spelvarianten gelden verschillende bankroll management regels. Laten we het voor het gemak even houden bij cash games en MTT’s. Bij online cash games wordt aangeraden om tussen de 80 en 100 buy ins aan te houden. Dus stel je speelt €200NL, €1/€2 dan is je aan te houden bankroll €20.000. 

Bij MTT’s wordt zoals gezegd aangeraden om een bankroll te hebben van minstens 150/300 buy ins. Stel je speelt €10 toernooien, dan heb je een bankroll van €1500/€3000 nodig.

Omdat online games geen dealers, barpersoneel en fysieke locatie hoeven te huren kunnen zij het zich veroorloven om microstakes vanaf €0.01/0.02 aan te bieden en toch geen verlies te draaien. Dit zorgt ervoor dat mensen met een kleinere portemonnee ook deel kunnen nemen en hun bankroll kunnen laten groeien. Live komen er eerdergenoemde kosten natuurlijk bij, waardoor casino’s het zich niet kunnen veroorloven om te lage stakes aan te bieden. 

Omdat lang niet elke pokerspeler een bankroll heeft die groot genoeg is om de live buy ins aan te kunnen, wordt ook wel gesproken van een live budget in plaats van een bankroll. Hiermee zorg je ervoor dat je live toch leuke toernooien kunt spelen, zonder dat je broke gaat. Een budget is een vooraf bepaald bedrag waar je afstand van doet die je buiten je bankroll plaatst. De uitdaging met een budget is dat je de discipline moet hebben om er absoluut niet overheen te gaan. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Discipline opbrengen voor beheren bankroll management: Stel concrete doelen op

Discipline is een belangrijk onderdeel in alle aspecten binnen poker, zo ook in het beheren van jouw bankroll. Discipline is een mentale vaardigheid die je kunt trainen en waar je beter in kunt worden. Één manier om dat te doen is door het stellen en opschrijven van de juiste doelen. 

Bepaal voor jezelf wanneer je besluit omhoog en omlaag te gaan in stakes. Schrijf een exact bedrag op wanneer je omhoog gaat en een exact bedrag op wanneer je omlaag gaat. Doe dit ook alvast voor de volgende stakes zodat je een duidelijk pad hebt wat je kunt gaan bewandelen. Hang deze doelen op een prominente op zodat je er vaak mee wordt geconfronteerd. Elke keer als je deze bedragen en doelen ziet staan namelijk reflecteer je op jezelf en op je eigen gedrag. Op die manier creëer je meer motivatie en zorg je ervoor dat je minder impulsief gedrag laat zien en je beter bij je vooraf opgestelde plan kunt blijven.

Conclusie bankroll management

Bankroll management is iets wat heel erg afhankelijk is van de spelvariant die je als pokerspeler speelt, of je live of online speelt en wat voor type speler je bent. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je weloverwegen keuzes maakt op het moment dat je besluit een bepaalde variant en een bepaalde stake gaat spelen en op tijd aan de rem moet kunnen trekken en een limiet lager gaan spelen. Daarnaast helpt het stellen van concrete doelen heel erg in het creëren en behouden van motivatie en helpt het in het krijgen van discipline!

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *