9 mentale poker tips aan de tafel
Poker wordt gezien als één van de meest stressvolle en mentaal zwaarste denksporten. Ondanks dat poker vaardigheden vergt waar je beter in kunt worden, kan het op de korte termijn veel frustratie met zich meebrengen. Geluk speelt namelijk een grote rol op de korte termijn.
De grote vraag in poker is dan ook, wat is de korte termijn? Wanneer ga ik resultaat zien van al mijn harde werk en hoe weet ik of ik op de juiste stakes speel? Deze onzekerheden kunnen menig amateur en professioneel pokerspeler tot waanzin drijven. In deze blog geef ik je 9 mentale poker tips hoe je hier mee om kunt gaan.
9 mentale poker tips voor aan de tafel
1. Maak een stappenplan voor het spelen van een hand.
Een stappenplan maken voor het spelen van een hand is een uitstekende manier om je aandacht bij je spel te houden. Dit is dan ook mijn eerste poker tip. Stel jezelf een aantal vragen voordat je een beslissing maakt en je zorgt ervoor dat je geen informatie meer over het hoofd ziet.
In de mindset coaching die ik heb gedaan met pokerspelers komt vaak naar voren dat het er soms insluipt dat ze informatie niet zien of niet goed verwerken. Zeker op het moment dat je online meerdere tafels speelt kan het voorkomen dat bepaalde informatie niet meer opvalt. Een voorbeeldstappenplan kan er als volgt uitzien:
1. Is er al vóór mij geraiset?
2. Welke positie zit ik?
3. Hoeveel blinds heb ik en hoeveel zijn er effectief in het spel?
4. Wat is het imago van de spelers die nog in de hand zijn?
5. Welke range speel ik vanaf deze positie?
6. Welke hand heb ik?
7. Call ik? Fold ik? Of raise ik?
Dit zou een preflop stappenplan kunnen zijn voor het spelen van een pokerhand. Dit is niet volledig, maar kan je een eind op weg helpen in het volledig in je opnemen van alle informatie die je tot je beschikking hebt. Wat je namelijk wil voorkomen is dat je in de automatische piloot schiet en standaard acties gaat maken, minder scherp nadenkt en lui wordt. Dit stappenplan helpt daarbij.
2. Gebruik een warm up en een cooling down
Net als bij een fysieke inspanning is het bij een mentale inspanning belangrijk om een goede warming up en een degelijke cooling down te doen. Waar je bij een fysieke inspanning je spieren opwarmt, maak je bij een mentale inspanning je hersenen klaar om de strijd aan te gaan. Want poker is een zware mentale uitdaging die een goede voorbereiding vergt. Dit doe je onder meer om tilt te voorkomen, een grotere kans te hebben om in de flow te komen en je A-game te spelen en je EV te maximaliseren.
Een goede warming up voor je hersenen voor een pokersessie zou kunnen zijn dat je bepaalde spots nog even bekijkt die je aan het bestuderen bent. Zo zit deze spot vers in je geheugen (priming) en herken je ‘m eerder zodat je weet wat je moet doen.
Daarnaast kun je ook een duidelijk procesdoel stellen voorafgaand aan de sessie. Waar wil je extra aandacht op vestigen vandaag? Is dat de zelfspraak na een verloren hand? probeer je zo veel mogelijk te ontspannen aan de tafel? Of wil je extra letten op live reads?
Meditatie is een heel goede cooling down na een sessie. Je zenuwstelsel krijgt door de stress, spanning en arousal veel te verduren tijdens het spelen doordat je vaak in een flight/fight/freeze modus komt.
Dit vraagt veel energie van je lichaam en zorgt ervoor dat je heel erg ‘aan’ kunt blijven staan als je geen cooling down doet. Door te mediteren breng je je zenuwstelsel weer tot rust en kun je de sessie goed afsluiten.
3. Check regelmatig bij jezelf in
Het kan tijdens het spelen werken om regelmatig na te gaan hoe emotioneel je aan het spelen bent. Emoties in de beslissingen die je maakt aan de pokertafel wil je zoveel mogelijk vermijden. Het plaatsen van een mentale thermometer in de gedachtes en gevoelens die je hebt kan daarom een goed middel zijn om je bewust te worden van jouw emotionele staat. Dit is mijn mentale poker tip nummer drie
De rationele beslissingen aan de pokertafel worden gemaakt in het rationele brein. Op het moment dat je bent uitgerust, voldoende hebt gegeten en gedronken en weinig stress ervaart is hier veel hersenactiviteit. Echter op het moment dat je 10 tafels open hebt staan, bad beat na bad beat te verwerken krijgen je bankroll ziet slinken is het heel verklaarbaar dat je daar emotioneel op reageert.
Dit zorgt er helaas voor dat je beslissingen aan de tafel minder rationeel worden en er meer activiteit in het zoogdierenbrein te zien is. Als de hersenactiviteit hier eenmaal hoog is, is het heel moeilijk om er weer uit te komen. Daarom werkt het dus heel goed om af en toe bij jezelf na te gaan hoe emotioneel je bent, hoe moe je bent en hoeveel plezier je nog hebt in het spel.
Zet elk half uur/uur een alarm en schrijf het antwoord op die vragen op in een schaal van 1/10. Komen ze onder de 5? Dan wordt het tijd dat je je tafels af gaat sluiten en jezelf weer even oplaadt.
Mentale poker tip 4: Stel doelen op voor je aan de poker tafel gaat zitten
De juiste doelen kunnen stellen is één van de belangrijkste mentale vaardigheden die er zijn voor pokerspelers. Aan de tafel betekent dit dat je met een plan gaat zitten, een strategie.
Waar ga je vandaag extra focus op leggen, wat ga je expliciet in de gaten houden? Op die manier kun je namelijk bijhouden en achteraf checken of je hebt kunnen doen wat je vooraf wilde doen. Zo houd je volledig de controle over je proces in plaats van afhankelijk zijn van het winnen of verliezen van potten.
Enkele voorbeelden van goede doelen voor aan de pokertafel zijn:
1. Live tells in de gaten houden
2. Labelen van tegenstanders (tight, agressive, maniac, whale)
3. Ontspanningsoefeningen na elke gewonnen of verloren pot.
4. Elke showdown bekijken.
5. Herken je tilt triggers
Tilt is onlosmakelijk verbonden met poker. Door het gebrek aan controle over de uitkomst van iets waar je veel waarde aan hecht ontstaat er in je brein een bepaalde error die, onbehandeld, kan uitgroeien tot een groot probleem als pokerspeler. De eerste stap hierin is weten wat jou als pokerspeler raakt in dit proces en wat er in je hoofd gebeurt. Er zijn volgens Jared Tendler 7 vormen van tilt, ieder met een eigen oorzaak en een eigen oplossing.
Zo kan het een opeenstapeling zijn van -EV runnen of, het kan zijn dat je het anderen niet gunt omdat je vindt dat zij slechter zijn dan jij of je kunt volledig radeloos zijn.
Er is een heel klein framework in je brein waarin je actie kunt ondernemen om tilt onder controle te krijgen. Er moeten alarmbellen bij je afgaan als je de eerste tekenen begint waar te nemen van tilt om er vervolgens wat mee te doen. Laat je het voor wat het is en blijf je stoïcijns doorklikken, dan kan het wel eens een dure avond voor je worden.
Je herkent die triggers door kleine veranderingen in je gedachtepatronen, spanning in je lichaam, irritaties, schudden van je hoofd, schelden of ‘het ongelooflijk vinden, hoe kan dit nou?’. Of bepaalde lichamelijke sensaties zoals een knoop in je maag kunnen de eerste tekenen van tilt zijn. Deze signalen herkennen is de eerste stap naar tiltfree poker!
6. Werk aan je focus
Focus of concentratie zijn van die termen die je zo vaak voorbij ziet komen, maar waarvan je zou kunnen denken: ‘Het zal allemaal wel’.
Focus of concentratie is je aandacht kunnen richten. Actief ervoor zorgen dat je maar met één ding tegelijk bezig bent en afleiding minimaliseert. We zorgen er hiermee voor dat we helder en diep na kunnen denken over beslissingen aan de pokertafel, gedachten over resultaat en zorgen over de uitkomst van een bepaalde hand achterwege kunnen laten en ons alleen richten op wat op dit moment van belang is: Deze hand zo goed mogelijk spelen.
Aan je focus werken vergt tijd en is een mentale vaardigheid die je kunt trainen en verbeteren. In een artikel die ik heb geschreven over manieren om je focus te verbeteren lees je meer over wat focus precies is en hoe je daar aan kunt werken.
7. Visualiseer lastige spots
Visualiseren is één van de krachtigste mentale tools die je als pokerspeler kunt ontwikkelen. Bij visualisatie speel je in je hoofd in real time een bepaalde film af van een scenario of situatie. Dit kunnen verschillende soorten scenario’s zijn. Positieve scenario’s, vooral geschikt voor de lange termijn. Denk hierbij aan het bereiken van jouw grote dromen als pokerspeler, het winnen van een WSOP bracelet, volledige financiële vrijheid bereiken of op vakantie gaan van jouw gewonnen prijzengeld.
De tweede is het visualiseren van lastige spots aan de tafel. Denk hierbij aan moeilijke beslissingen, hoe concreter en specifieker, hoe beter.
Voorbeeld: jij zit diep in een toernooi en speelt tegen een agressieve tegenstander die je al een paar keer op een vervelende manier gecheck raised heeft. In de volgende spot tegen deze speler komt jouw flush binnen op de turn, maar de river paart het board en je voelt direct een knoop in je maag. Hoe ga je hierop reageren en wat zijn je acties?
Door deze situatie voor je te zien en te visualiseren kun je je voorbereiden op de moeilijke beslissingen en maak je het jezelf makkelijker om een actie te maken.
8. Zelfspraak voor mentale weerbaarheid
Zelfspraak is een manier om je mentale weerbaarheid te verbeteren aan de pokertafel. Zelfspraak is jouw interne dialoog, oftewel hoe spreek je jezelf toe? Onderzoek heeft aangetoond dat wij wel 60.000 gedachten per dag kunnen hebben. Je kunt je voorstellen dat al die gedachten een gigantische impact hebben op het maken van beslissingen aan de pokertafel. Ze kunnen je behoorlijk van je stuk brengen op het moment dat je gespannen bent of onder druk staat.
Een groot deel van die gedachten zijn daarom ook niet echt behulpzaam. Mijn volgende poker tip is dan ook het volgende: Je kunt jezelf trainen in de gedachten die je ontwikkelt of je kunt je gedachten sturen als ze niet datgene zeggen wat jou gaat helpen met het maken van rationele beslissingen aan de pokertafel.
Een manier om dit te doen is je gedachten te plannen. Dit kan volgens een als… dan… constructie. Oftewel, als ik een grote pot van meer dan 50 big blinds verlies, dan spreek ik mezelf toe door te zeggen dat ik nog altijd genoeg chips over heb om dit om te draaien. Of dan spreek ik mezelf toe door te zeggen dat ik me moet focussen op het maken van de juiste beslissing voor de volgende hand.
Laatste poker tip mindset: Gebruik ontspanningsoefeningen om te kalmeren
Spanning tijdens het pokeren is onvermijdbaar. Het is één van de aspecten wat het zo interessant maakt en waarom zo veel mensen zich aangetrokken voelen tot het spel.
Echter kan te veel spanning zorgen voor vermindering van cognitie, oftewel, minder helder kunnen nadenken. Door het toepassen van de juiste ontspanningsoefeningen kun je ervoor zorgen dat je jezelf kalmeert en de juiste beslissingen blijft maken.
Een makkelijke manier om wat meer tot rust te komen is het gebruik van de buikademhaling aan de tafel. Je legt hierbij je hand op je buik, ademt diep in door je neus en duwt je buik tegen je hand aan als een soort ballon. Vervolgens blaas je via je mond weer langzaam uit, wacht heel eventjes en herhaalt dit proces.
Wat dit doet is ervoor zorgen dat je minder stress voelt, meer ontspannen bent en het risico op tilt in poker vermijdt!
Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!