7 manieren om je focus te verbeteren
Er wordt weleens gesteld dat we ons tegenwoordig veel minder goed zouden kunnen concentreren dan vroeger. We zouden ons concentratievermogen kwijt zijn. Door alle technologische vooruitgang en algoritmes die goed inspelen op onze zwakke plekken als het aankomt op focus en concentratie.
Maar volgens Stefan van der Stigchel, Hoogleraar Cognitieve Psychologie is dat onzin. Hij stelt dat onze concentratieproblemen niet zo zeer komen vanuit ons gebrekkige vermogen, maar 100% te wijten is aan onze omgeving. Door onze veranderde werkomgeving en onze smartphone lijken we altijd ‘aan’ te staan.
Zijn oplossing is dan ook om die omgeving te optimaliseren zodat we onze focus kunnen verbeteren. Vandaar dat deze blog gewijd is aan het optimaliseren van die omgeving. Je vindt hier 7 manieren om je focus te verbeteren.
1. Bepaal je taak
Als we het hebben over concentratie of focus dan hebben we het over het uitvoeren van een bepaalde taak. Dat kan een techniek zijn die je aan het verbeteren bent, ademhaling waar je op wilt letten, creativiteit kan het zijn of een tactische vaardigheid bij het neerzetten van een prestatie.
Als je weet wat je taak is voor de training, studiesessie, wedstrijd of toernooi kun je op ieder moment bepalen of je bezig bent met deze taak en of je m goed uitvoert. Dit zal je helpen met het behouden van je focus en vermindert afleiding.
2. Herken jouw afleiding
Als je weet waar jouw zwakke plekken liggen met betrekking tot afleiding kun je dit makkelijker herkennen en kun je hier bewust van worden. Zodra jij dus bezig bent met bijvoorbeeld trainen, studeren of zelfs tijdens een toernooi of wedstrijd kun je dus herkennen waar jouw gedachtes heen gaan die niet helpend zijn. Zijn dat achtergrondgeluiden, is dat je telefoon, de tegenstander, het publiek of laat je je veel afleiden door het eindresultaat? De eerste stap in het verbeteren van jouw focus en concentratie is de bewustwording van jouw zwakke plekken.
3. Elimineer afleiding
Vervolgens is het zaak om deze afleiding uit te schakelen of te verminderen. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het gebruik van mentale vaardigheden. Zo kun je op jezelf inpraten dat je weer terug wil naar je taak, je kunt hier doelen voor stellen of je kunt visualiseren dat je je aandacht bij jouw vooraf bepaalde taak houdt.
4. Gebruik de aandachtscirkel
De aandachtcirkel is een krachtige methode om jouw focus of afleiding te categoriseren. De verschillende nummers in de cirkels die je hieronder ziet representeren allemaal een bepaalde afleiding of focus:
1. Taakfocus
2. Directe afleiding (publiek, coach, tegenstander, weer)
3. Wat ik zou moeten kunnen
4. Slagen of falen
5. Gevolgen slagen of falen
6. Wat doe ik hier?
Deze cirkels kun je gebruiken om net als in tip 2 jouw afleiding te herkennen en te categoriseren. Hoe verder je van de kern af bent, hoe moeilijker het weer is om in je taakfocus te komen. Zorg er dus voor dat je helder hebt wat je taak is en herken afleidingen.
5. Bepaal een tijdsframe
Het is onmogelijk om je uren achter elkaar te kunnen focussen. Bepaal daarom een tijdsframe en als je wilt bouw dit dan langzaam op in de weken dat je aan je focus wilt gaan werken. Begin hierbij klein, dus bijvoorbeeld 10 minuten lang focus op je taak. Vervolgens kun je dit in de loop van de weken gaan uitbouwen naar 15 minuten, 20 minuten, 30 minuten, enzovoorts. Zo krijg je een goed gevoel over jezelf op het moment dat het lukt en motiveert dit ook om hiermee verder aan de slag te gaan!
6. Hier en nu
Een belangrijk onderdeel in het focussen is het volledig in het hier en nu zijn. Je kunt jezelf de vraag stellen hoe kan ik op dit moment ervoor zorgen dat ik een optimale prestatie neerzet? Hierbij kun je het vergelijken met cirkel 1 van de aandachtcirkel. Zodra je buiten de eerste cirkel bent, zit je niet meer in het hier en nu en zal je prestatie afnemen. Zorg er dus voor dat je in het hier en nu bent en het zal makkelijker worden om je focus te behouden of te verbeteren.
7. Beloon jezelf
Door jezelf te belonen creëer je een positieve associatie met het verbeteren van je focus. Daarnaast sta je bewust stil bij het behalen van doelen. Dit is belangrijk voor een beter gevoel van zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Kortom door het belonen van jezelf na een periode van focus zorg je ervoor dat je meer gemotiveerd raakt om je weer meer te concentreren, een win win situatie dus!
Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn master achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verleggen op de individuele begeleiding van pokerspelers die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun pokercarrière!