Zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren

5 tips om je zelfvertrouwen te verbeteren

5 tips om je zelfvertrouwen en zelfbeeld te verbeteren

Zelfvertrouwen en het hebben van een positief zelfbeeld zijn een cruciale factor in het leveren van duurzame prestaties. Of je nu als sporter het maximale uit jezelf wilt halen of als professioneel pokerspeler, op het moment dat je de overtuiging hebt en het vertrouwen dat het goed komt zal dit je heel erg helpen om het beste uit jezelf te halen. In deze blog leer je met behulp van 5 tips hoe jij je zelfvertrouwen en je zelfbeeld kunt verbeteren of terug kunt krijgen.

Zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren

1. Wees je bewust van je overtuigingen

Wanneer ben je succesvol? Dat is een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen op het moment dat je je zelfvertrouwen of je zelfbeeld wilt verbeteren. Hangt het antwoord op deze vraag af van jouw positie ten opzichten van anderen? Of ben jij voor jouw gevoel succesvol als je jezelf optimaal aan het ontwikkelen bent? 

Jouw overtuiging bepaalt het antwoord op deze vraag.  Vind jij het belangrijk dat jij het beter doet dan anderen en vind je het belangrijk wat anderen van jou vinden? Dan heb jij een ego-oriëntatie. Ben jij niet bezig met anderen en vind je het vooral belangrijk dat je blijft leren en blijft groeien, dan heb je een mastery-oriëntatie. Het hebben van een mastery-oriëntatie zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen en je zelfbeeld gemakkelijker intact blijven als je wordt uitgedaagd of als je tegenslagen moet verwerken. Je hiervan bewustzijn kan je hierbij al helpen inzien dat je hierin iets wil veranderen.

2. Werk aan je overtuigingen

Tip twee gaat over de vervolgstap van tip één. Namelijk het aanpassen van deze overtuigingen. Ben jij erachter gekomen dat jouw succes bepaald wordt door jouw relatieve prestaties ten opzichten van anderen, dan is het verstandig om deze overtuigingen te veranderen. Op deze manier ga je merken dat je zelfvertrouwen en je zelfbeeld intact blijven op het moment dat je tegenslagen te verwerken krijgt. Een manier om dat te doen is momenten die je normaal gesproken als falen zou zien om te buigen naar leermomenten. Op die manier verander je het verhaal dat je jezelf vertelt en pas je daarmee jouw overtuiging al aan!

Zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren

3. Stel de juiste doelen

Het stellen van de juiste doelen is een andere manier om je zelfvertrouwen en zelfbeeld te veranderen. We zijn vaak geneigd om vanuit onszelf doelen te stellen die een resultaat als uitkomst hebben. Dit zijn zogenoemde resultaat- of windoelen. Het winnen van een bepaalde wedstrijd, competitie of toernooi bijvoorbeeld. Het nadeel van dit soort doelen is het feit dat dit een hoop extra onnodige druk met zich meebrengt. Als jij van jezelf het eerstvolgende toernooi MOET winnen kun je je voorstellen dat de gedachte aan het neerzetten van een goed resultaat alleen maar stress oplevert. In plaats daarvan willen we ons op dat moment gaan focussen op onze taak. Onszelf de vraag stellen HOE ons doel NU een stapje dichterbij kan komen? Dit noemen we procesdoelen en je leest er meer over in bovenstaand artikel!

4. Ontwikkel je op andere vlakken

Hoogstwaarschijnlijk is de sport die jij doet of poker je allergrootste passie. Het is natuurlijk geweldig dat je iets hebt waar je je ei volledig in kwijt kunt en er volledig voor kunt gaan. Echter heeft dit ook een keerzijde. Misschien is het je wel eens opgevallen dat , op het moment dat het wat minder goed gaat in je carrière, jij je ook waardeloos kunt gaan voelen. Jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen leunen dan heel erg op het resultaat van je carrière.

Door ervoor te zorgen dat jouw identiteit niet volledig gebaseerd is op één passie, maar je je ook op andere vlakken blijft ontwikkelen zorg je er niet alleen voor dat je jezelf breed ontwikkelt, maar het kan ook zorgen voor een buffer van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Leer een nieuwe taal, ga schilderen, volg een cursus of ga vrijwilligerswerk doen. Je zult zien dat je hiermee de emotionele rollercoaster wat kunt ondervangen en je stabieler bent.

5. Vier je successen, hoe klein ook

Succes komt in vele vormen en in tip één hebben we geleerd dat er verschillende manieren zijn om naar succes te kijken en dat dat gebaseerd is op het verhaal dat je jezelf vertelt. Onze perceptie van succes kan dus worden veranderd en als we dat succes bepalen aan de (proces)doelen die we behalen dan kunnen we dat vieren. Het vieren van succes heeft een positieve invloed op het beeld dat we over onszelf hebben omdat we de tijd nemen om erbij stil te staan en het niet voor lief nemen dat we stappen aan het zetten zijn in onze ontwikkeling. Het bewust stilstaan bij deze soms kleine successen kan in het begin soms nog wat onwennig zijn als je dit niet vaak doet, maar kan je op termijn een heel goed gevoel geven en bijdragen aan je zelfvertrouwen verbeteren.

Vier je successen zelfvertrouwen eigenwaarde

Conclusie zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren

We hebben in dit blog geleerd hoe het kan komen dat je soms een laag zelfbeeld hebt of weinig zelfvertrouwen in je sport of aan de pokertafel. De oplossing hiervoor kan ‘m hierin zitten door op een andere manier naar succes te kijken, jouw doelen hierop aan te passen en stil te staan bij het behalen van deze doelen. Op deze manier zorg je ervoor dat je iets vertraagt en jouw ontwikkeling niet meer voor lief neemt!

Vond je dit interessant? Mijn naam is Lex Ligtenberg, MSc. Sport- en Prestatiepsycholoog en ik help ambitieuze poker spelers en topsporters met hun mindset. Als fanatieke amateurspeler kwam ik er tijdens mijn studie achter dat de processen en vaardigheden die in de topsportwereld gelden exact dezelfde zijn als die aan de pokertafel ingezet kunnen worden. Winnende pokerspelers zijn namelijk zowel aan de tafels als tijdens het studeren, net als topsporters bezig met het leveren van een topprestatie. Deze realisatie was voor mij reden om mijn focus te verdelen op de individuele begeleiding van pokerspelers en topsporters die klaar zijn om de volgende stap te maken in hun carrière!

poker mindset professioneel pokerspeler

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *